Asim Ademov
Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

През 2020-а година ЕК представи своята стратегия за ускоряване на разработването, производството и внедряването на ваксини срещу COVID-19.

Съгласно тази стратегия Комисията постигна споразумение с индивидуални производители от името на държавите в ЕС. Т.е. поръчките се правят централизирано от ЕК, а не всяка държава сама за себе си.

По думите на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов към момента има забавяне на доставките на ваксини, но то не е по вина на европейските институции, въпреки това ваксинираните европейци само за месец са 12 милиона. Очаква се много скоро в ЕС да бъдат доставени около 100 милиона дози.

Asim Ademov„Към днешна дата имаме три безопасни и ефективни ваксини, които са разрешени за употреба в ЕС. Има още три сключени договора, които позволяват закупуването на още ваксини, след като се докаже и тяхната безопасност и ефективност“, каза още Асим Адемов.

Очакванията са до лятото 70% от възрастното население да бъде ваксинирано, а до есента 70% от населението на ЕС.

„Ще преодолеем проблема с доставките. Скоро на пазара ще има достатъчно ваксини, но трябва да има и достатъчно желаещи да се ваксинират“, каза още евродепутатът, който допълни, че е необходима по-засилена информационна кампания срещу дезинформацията за ваксините.


ℹ Чуйте в звуковия файл, какво още каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП ⬇