Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

„Вече има много информация за различните подходи за справяне с пандемията от COVID-19, което позволява да я анализираме и използваме за по-бързо излизане от кризата. Данните ясно показват, че страните като България, които въведохме ограничителни мерки бързо, сме спасили много човешки животи и най-вероятно ще излязат най-бързо от кризата. Опитът на другите добре справящи се държави показва, че ефективна следваща стъпка би било да се проследява точно с кого заразените са били в контакт и да се прилагат стриктни и насочени основно към тях мерки за карантина и тестване“.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след разговор с един от най-авторитетните и известни анализатори на COVID-19 в света Томас Пуейо.

Eva Maydell video conferenceПоредицата от анализи на Томас Пуейо за разпространението и мерките срещу коронавируса бяха преведени на 38 езика и станаха основа на много от стратегиите за справяне с вируса по света. Разговорът между него и евродепутати от ЕНП беше иницииран от Ева Майдел в рамките на инициатива за обмяна на идеи между световно признати специалисти, занимаващи се с COVID-19, и членове на Европейския парламент.

„Около 45% от инфекциите с коронавирус стават от хора, които все още нямат никакви симптоми. Това прави носенето на маски от всички изключително полезно и ефективно“, допълни Ева Майдел.

Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат заяви още, че ефективно проследяване на контакти на заразените може да има чрез използването на мобилни приложения, подобни на ViruSafe.

„Естествено, въпросът за защитата и споделянето на данните, които споделяме, е важен и е нормално гражданите да имат страхове и резерви. Именно затова е задължително да има надеждни гаранции, че тази лична информация няма да се използва за цели извън справянето с епидемията от COVID-19, както и че тези мерки са ограничени във времето и няма да се превърнат в постоянни“, коментира Майдел.

Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: С активната намеса на ОбС от ГЕРБ кризата в болницата в Гоце Делчев намери своето решение!
Следваща статияАлександър Йорданов СДС/ЕНП в писмо до ЕНП и Вебер: Да почетем жертвите на комунистическия атентат в храма „Св. Неделя”