Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел  беше избрана за член на новосъздадената специална комисия на Европейския парламент за развитието на технологиите. Тя е с мандат 12 месеца и ще работи по предложение за пътна карта с цели на ЕС в областта на технологии като изкуствения интелект и стъпките, които трябва да бъдат предприети за тяхното постигане.

 

Eva Maydell„Трябва да създадем рамка от етични и функционални правила за въвеждането на новите технологии, така че те да допринасят за създаването на нови работни места и да подкрепят работата и улесняват живота на европейците. Технологии като изкуствения интелект, роботиката, използването на големи масиви данни имат потенциал да променят всички сектори и затова е нужен хоризонтален поглед върху правилата за въвеждането им. В новата комисия ще се опитаме да проучим въздействието и предизвикателствата от навлизането им и да предложим рамка от ясни правила“.

Това заяви Ева Майдел, която е единственият български представител в специалната комисия.

“Друг важен аспект от предстоящата работа на специалната комисия ще са директните срещи и изслушвания с представители на бизнеса, научните среди и гражданското общество, които ще представят, както съществуващи приложения на иновативни технологии, така и прототипи и тяхното отражение върху правата и гражданските свободи. Откритият диалог е важен за изграждането на доверие и подкрепа към тези технологии, така че митове и дезинформация да не възпрепятстват дигитализирането на индустрията и развитието на дигиталната икономика като цяло”, заяви Ева Майдел.

Тя допълни, че ще се предвиждат и нови правила за цифровите данни, генерирани от индустрията, така че да позволи тяхното обединяване и обработване в ползва на решаването на обществени и икономически предизвикателства, като климатични промени, здравеопазване, устойчив транспорт и др.

Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Необходим е засилен контрол за прилагането на евродирективите за пране на пари
Следваща статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: В ЕП ме питат защо президентът иска оставка на правителството, след като постигаме истински успехи