Eva Paunova
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП: Вървят процеси, които ще премахнат още няколко пречки в Европа


Много често, когато Европа говори за директиви и регламенти, голяма част от публиката просто сменя канала. Така се роди клишето за европейския бюрократ и афоризмът, че каквото и да поискаш от ЕС, той винаги ти подава формуляр.


Преди няколко дни обаче се случи нещо, което доказа, че макар и сложни, процесите, които вървят в Европа, са пряко свързани с живота на хората на континента и се опитват да го направят по-добър. След 10 години преговори между държавите и най-вече спорове с големите телекоми можем да кажем, че в ЕС вече има още една стена по-малко

Роумингът падна! От 15 юни всеки може да пътува и свободно да говори по мобилния си телефон и ползва интернет на тарифи “като у дома”.

За обединена Европа това е сериозна крачка напред, тя е не само директно улеснение за хората, но и нещо символно. От една страна, това показва на всички, че идеята за интеграцията в ЕС не е умряла въпреки идеите за отмяна на Шенген и издигане на стени по вътрешните граници, Брекзит и десетките други кризи, с които се занимава съюзът. От друга страна, както аз, така и много мои колеги в европейските институции си даваме сметка, че най-голямото постижение на обединена Европа – свободното движение – всъщност не достига до много от гражданите на ЕС. Различни изследвания показват, че много млади хора всъщност не са излизали от националната си държава, не са учили другаде, не са срещали друг европеец

Ако не пътуваш и не виждаш друго освен своя град или село, няма как да усетиш духа на Европа, за който толкова много се говори, и да разбереш какъв е смисълът от ЕС.

Падането на роуминг таксите е символно и в още един смисъл – след него вървят още няколко процеса, които, надявам се, ще премахнат още няколко пречки в Европа.

По време на кампанията за евроизборите обещах, че ще работя за премахването на пречките пред българския бизнес и потребители в ЕС.

Вече имаме и резултати. Един от първите регламенти на комисията “Юнкер” бе за т.нар. преносимост на услугите за онлайн съдържание.* Зад това бюрократично название се крие възможността, ако легално ползваме филми, музика, тв предавания, игри или книги онлайн, да можем да ги ползваме свободно в цяла Европа, така както ги ползваме у дома. Доскоро имаше ограничения в това, като целта на доставчиците на подобен тип услуги много често бе да се поставят различни цени за различните региони или да правят недостъпно съдържанието, ако сте в чужбина. Добрата новина е, че регламентът вече бе одобрен от Европарламента през майската пленарна сесия и тази пречка да отпадне от края на 2017 г.

Очакваме развитие и по т. нар. геоблокиране. Опитваме се да “разблокираме” онлайн пазара, който различни компании разделят на зони и на всяка от тях предлагат или различни продукти, или едни и същи продукти при много различни условия. Тази практика е всъщност дискриминация между европейците от различните части на Европа. Резултатът е, че например една видеоигра в Германия или Франция може да струва много по-малко, отколкото в Гърция, България или Румъния

В момента се водят тристранни разговори между държавите членки, Европейския парламент и Европейската комисия за това как тези неоправдани практики да бъдат прекъснати. Очакваме резултат до няколко месеца да прескочим и тази бариера, за да улесним пазаруването и търговията онлайн.

След победата за отпадането на роуминг таксите има идея и за преразглеждането на таксите на операторите за международните разговори. ЕК може да проучи доколко цените за международни разговори в рамките на ЕС са обосновани и пропорционални на разходите.

Целта на тези мерки не е да се натоварват компаниите с различни нови изисквания, които да пречат на добрия бизнес. Целта е Европа да се превърне по-бързо в единно пространство и единен пазар. Това би означавало по-добри условия за нас като потребители, повече възможности за движение за нас като хора и повече права за нас като граждани. Не може качеството на това, което получаваме, да се определя не от бизнес конкуренцията, а от това, в коя част на Европа се намираме.

И когато стана въпрос за конкуренция и честна игра, за да проработят всички тези промени, е нужно нещо много важно. Като по много други теми има известна дистанция между решението и прилагането. Брюксел мисли едно, но приложението остава за националните власти. В случая с роуминга ЕС не може да наложи директно на всеки един оператор в Европа да спазва новите правила.

Това трябва да го направят националните институции – в българския случай Комисията за защита на потребителите. От там вече дадоха ясни сигнали, че са наясно със ситуацията и следят как мобилните оператори ще прилагат новите правила. Вече има инициативи, в които всички подобни институции да могат да обменят опит.

В по-дългосрочен план е ясно, че ЕС все повече ще се превръща в територия, на която ще има огромно движение на данни и съдържание. Във времето на leaks и всекидневни хакерски атаки, които вече се използват за политически и бизнес цели, е време да се замислим повече за сигурността на това, което разменяме. Ако досега това можеше да е основна национална задача или дори на отделни компании, с превръщането на Европа в истински единен цифров пазар, това вече не е достатъчно. Вероятно ще ни е нужно отново “брюкселско” усилие. То отново ще изглежда бюрократично, с директиви и регламенти, но както се вижда, макар и да изглежда тромава, брюкселската машина решава проблеми.


*Ева Майдел бе докладчик по регламента за групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП – бел.ред.