Ева Паунова

В интервюто си за „Още от деня“ по БНТ евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова отбеляза част проблемите, които стоят пред европейските институции свързани с решаването на бежанската криза.

Оказва се, че въпреки ясно разписаните правила Европейския съюз и обществото са се оказали  не добре подготвени да приемат толкова много бежанци, за толкова кратко време. Според евродепутата, ако напливът продължи със същия интензитет след 4-5 години броя на емигрантите ще се окаже, колкото числеността на една средно голяма държава.

Европа даже е закъсняла с взимането на трудните, но много важни решения ,които могат да повлияят върху бежанската вълна към Европа.

Според Ева Паунова следващата седмица, когато ще има съвет на лидерите на Европейския съюз, е много важна. На нея трябва да се вземат много ясни и важни решения относно краткосрочните, средносрочните и дългосрочните цели за справянето с проблема.

Една от краткосрочните цели трябва да е филтрирането на емигрантите – тези, които нямат статут на бежанци , трябва да бъдат връщани. За да се случи това  по-бързо трябва да се погрижи Фронтекс.

Ева Паунова е вторият евродепутат ,който днес призова за разширяването на правомощията на Фронтекс, по-рано днес евродепутата от ГЕРБ/ЕНП – Емил Радев призова за същото.

Много важно е да се отворят центрове за кандидатстване за убежище извън границите на ЕС – така ако не се класира даден човек, то той изобщо не трябва да бъде пропускан през границата.

Друга ефективна мярка би била създаването на европейска полиция, която да охранява европейската граница и да гарантира нейната сигурност.

Т.е. механизми има – време е да бъдат приложени.

Според евродепутата Ева Паунова е важно създаването на обща коалиция срещу Ислямска държава .

Това трябва да е дълг и цел на всички. Само така, с общи усилия и воля тази криза може и ще бъде преодоляна.

 

Предишна статияЕмил Радев, ГЕРБ/ЕНП: ЕС трябва да създаде центрове в трети страни за спиране на икономическата миграция
Следваща статияГЕРБ-Враца организира областен младежки форум „Заедно за видими резултати в област Враца”