Ева Паунова ЕНП Жени - Мюнхен

„По-малко от една трета от заетите в бранша на интернет и комуникационните технологии (ИКТ) са жени. Трабва да променим тази тенденция, за да отговорим на нуждите на сектора, който всяка година създава 120 00 нови работни места.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на кръгла маса на тема „Дигиталния план за Европа“.

Дискусията се проведе в рамките на конгреса на Жени ЕНП (ЖЕНП), който се състоя на 30 октомври 2015г.

На събитието присъстваха Ирина Соколова, председател на Жени ГЕРБ, и Мария Габриел, евродепутат и заместник-председател на ЖЕНП.

Ева Паунова ЕНП Жени - Мюнхен

По време на дискусията, Ева Паунова подчерта, че ИКТ индустрията има нужда от значителен човешки ресурс, включително жени специалисти. „Включването на повече жени в ИКТ бранша ще увеличи БВП на ЕС с 9 милиарда евро. “

„Не можем да си позволим да пропуснем тази възможност“, отбеляза българският евродепутат.

Паунова подчерта, че това изисква развитието на дигитални умения, което трябва да бъде насърчавано още в училищата.

„Това е една от основните цели на инициативата на Европейската Комисия за електронни умения e-skills for jobs.

Като посланик на инициативата подкрепих и наскоро провелата се Европейска седмица на програмирането. Вярвам, че дигиталните умения са също толкова важни, колкото владеенето на чужди езици. Кодирането е езикът на дигиталната ера.“

ЖЕНП е официалната организация на жените в рамките на  Европейската народна партия.  

Конгресът, който се състоя в Мюнхен, Германия, е организиран съвместно с женската организация на германския Християнсоциален съюз (ХСС).