Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП
Надяваме се, че Великобритания искрено иска споразумение с ЕС и ще се стреми да го постигне, това каза българският депутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова за британския телевизионен канал БиБиСи в неговото сутрешно предаване Breakfast.
Ако гледаме евроскептиците там, не сме сигурни, че те напълно разбират важността на преговорите, като се има предвид, че 7-те най-големи търговски партньори нa Кралството са от ЕС.

 

В предложението, което беше огласено от Доналд Туск на 2 февруари 2016 г., има неща, които можем да приемем и дори споделяме, но има и такива, които много трудно бихме могли. За нас, например, свободното движение на хора е един от основните принципи на ЕС и той не трябва да бъде ограничаван, коментира тя. Според нея ограничаването на движението на работната ръка, което е насочено основно срещу граждани от Централна и Източна Европа, може да нанесе втори тежък удар по вътрешния пазар след връщането на някои от вътрешните граници в Европа, който може да се окаже фатален. А знаем, че това е елементът от ЕС, който всъщност Великобритания цени най-много, каза Паунова. Отношението в Европа към предложенията са силно поляризирани и тяхното одобрение няма да е толкова лесно, коментира Ева Паунова пред БиБиСи шансовете на предложението да се превърне в решение на ЕС, чрез което ще се започне реалното прилагане на договорените промени.

 

„Аз, както и повечето мои колеги в ЕП, не можем да си представим ЕС без Великобритания, защото това ще нанесе сериозни поражения и на двете страни. Затова се надяваме, че ще се стигне да компромисен вариант, който ще спечели доверието на британците на предстоящия референдум през лятото и те ще останат част от европейското семейство“, коментира българският евродепутат Ева Паунова пред британската телевизия БиБиСи.