Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Представителите на ГЕРБ в Европейския парламент са гласували в подкрепа на резолюцията за ситуацията в Сърбия и разследване на изборите от 17 декември.


Това заяви ексклузивно пред БГНЕС  българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той е един от вносителите на документа, приет на 7 февруари.

„Категорично подкрепихме този текст. По наша инициатива изпратихме и писмото, подписано от всички членове на ЕП от България, без българските социалисти, до институциите и Съвета на Европа, за отношението на сръбските власти спрямо българската общност, за дискриминацията и множеството случаи на тероризиране на българите, включително на Иван Николов, председател на КИЦ Босилеград“, подчерта Ковачев.

Български евродепутати с писмо до европейските институции и посланици за терора над българите в Сърбия

 

Той припомни, че впоследствие беше получен отговор от върховния представител Жозеп Борел, който обеща, че ситуацията с българите в Сърбия ще бъде проследена от Европейската комисия по време на преговорния процес на Белград с ЕС.

Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП резолюцията от 7 февруари е една от най-категоричните и строги позиции спрямо Сърбия.

Припомняме ви, че в подкрепа на резолюцията гласуваха 461 евродепутати, 53 бяха против, а 43 се въздържаха. В документа се обръща специално внимание на изборните измами в столицата Белград и незаконния „внос на избиратели“ от Република Сръбска.

В документа е изразено безпокойство, че вотът се е „отклонил от международните стандарти и сръбските ангажименти за свободни и честни избори“ поради постоянната и систематична злоупотреба от страна на управляващите с институции и медии, за да спечелят несправедливо и неоправдано предимство. Двете ключови точки се отнасят до започването на международно разследване и възможността за спиране на предприсъединителните финансови средства от Брюксел за Белград.