Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI)

Две години след началото на процеса, преговорите по Закона за изкуствения интелект (AI) достигнаха до своята крайна фаза, а темата продължава да разделя членовете на Европейския парламент.

Това посочи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която участва в специализираната конференция DIGI PAY 2023 в София.

Подобно и на други законодателни инициативи, и сега от ЕП се стремят да балансират между интересите на потребителите и стимулиране на иновациите, увери Ева Майдел.

Въпреки това съпротивата в парламента по темата варира от призиви за цялостна забрана за употребата на изкуствен интелект, включително на внедрени продукти за управление на  вътрешно-фирмени процеси, до искания за ограничаване употребата на отделни негови приложения, каквото е лицевото разпознаване, разказа евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.  

По думите ѝ обаче изкуственият интелект поставя нови измерения пред развитието на технологичната и финансово-технологичната индустрия, предоставяйки ѝ нов вид сравнителни предимства. Тя не отрече силата и опита на Европа в защитата на интересите на гражданите, но предупреди, че ако Европейският съюз (ЕС) не акцентира върху иновациите, то той ще продължи да изостава, а това ще засили външната му зависимост.

Друг важен дискусионен въпрос, който все още остава без отговор, е чия е отговорността при нарушени интереси на клиентите. Възможните отговори в дебата варират от доставчика на софтуерния продукт, през самата компания, която го е внедрила, до самия ощетен клиент, въвел лично параметри и данни.