Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Предстои в началото на юли да започне работа смесената комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство между България и Македония, за да решава историческите спорове и откритите въпроси.

Преди дни бе подписан историческият договор между Гърция и Македония, който събуди опасенията дали отказ на Скопие от претенции към античните корени няма да затрудни решаването на историческите казуси между Македония и България.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев коментира предстоящото заседание на смесената комисия Скопие-София. Ковачев е член на Комисията по външни работи, част от Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС – Бивша югославска република Македония.

„Ние винаги сме подкрепяли Република Македония да стане част от НАТО и да започне преговори с ЕС и, разбира се, македонските граждани, независимо от техния етнически произход да станат и европейски граждани, но в същото време винаги сме отстоявали и това, че не трябва да има дискриминация, не трябва да има манипулация на историята. На младите поколения в Република Македония трябва да бъде преподавано това, което наистина се е случило. Надявам се, че това, което се постигна с Атина, ще влезе в сила и в двете страни – и в Гърция, и в Македония ще бъде ратифицирано. В Македония трябва да мине през референдум. Но ръка за ръка с елементите, които преди малко казах, един такъв елемент е и подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, изчистването на проблематичните части от интерпретацията на историята особено на 20-и век. Няма как да продължаваме да търпим ситуацията, която е все още с тази манипулирана история.“

Ковачев отбеляза, че одобрението на Договора за добросъседство между България и Македония расте и в двете страни:

„Хубавото е, че 10 месеца след подписването на договора с България и последващите ратификации в двата парламента имаме над 70% одобрение за договора в Република Македония. Огромен процент в България също одобряват договора, но нека да си спомним каква беше първоначално атмосферата в Македония срещу договора за това, че той е в противоречие с интересите на Македония. Имаме наистина една много положителна тенденция, базирана на подписването на този договор, на смелостта на двамата премиери – Заев и Борисов, да направят тази стъпка, без никой отвън да ги натиска, без никой да посредничи между нас. Това е успех и трябва да продължи по този начин. Важен е културният обмен. Български медии да присъстват по-активно на македонския пазар, да свикват хората с България. Това са важни стъпки, за да преодолеем това, което ни е разделяло. Европейската интеграция за мен е единственият начин да преодоляваме наслагванията, дискриминацията, езика на омразата“, каза Ковачев.

Според него Договорът за добросъседство с Република Македония трябва да се актуализира:

„След като стане факт вече и в Гърция, и в Македония тази промяна, ние трябва да поискаме и да поставим на юридическо ниво допълнителни гаранции за това, че не застрашава по никакъв начин България и да продължим още по-интензивно с изчистването на историческите факти и преподаването на обективната история на младите поколения“.


Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев, чуйте в звуковия файл: