Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Темата в предаването е отношението в европейските институции към случващото се в България. Наш гост е Андрей Новаков – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Променено ли е отношението към премиера Борисов и политическата партия ГЕРБ, в която и вие членувате, на европейско ниво?

Андрей Новаков: Това е доста генерален извод и ми се струва много лекомислено за всеки, който твърди подобно нещо. Макар аз да слушах вашия ефир през последния час, убеждавам се, че все повече самочувствието на част от хората, които бяхте поканили да говорят, защото…

Водещ: Един човек само съм поканила по темата, г-н Новаков, нямаше друг.

Андрей Новаков: За да може да си повярваш до степен, в която можеш да говориш от името на председател на Европейската комисия, на председателя на Европейската народна партия, на председателя на Европейския съвет и Европейския парламент изисква доста сериозно самочувствие. Аз не съм усетил нищо различно от това, че България, както и всяка друга държава-членка е във фокуса на вниманието. Протести има не само в нашата държава, без въобще да ги омаловажавам, такива има в Берлин, такива има и във Франция, такава имаше и в Испания, такива имаше в Гърция преди време. Така че аз не мисля, че рутинни политически процеси и процедури, които текат в Европейския парламент, да се представят за някакъв катаклизъм, след който едва ли не България няма да съществува, ми се струва много, много пресилено.

Водещ: Не мога да не ви попитам друго, г-н Новаков, ваши колеги интересуваха ли се, питаха ли ви за прословутото шкафче на премиера с еврото, златните кюлчета и пистолета?

Андрей Новаков: Има колеги, които се интересуват от това, какво е провокирало протестите, колко време продължават, какви са исканията на хората. Никога досега не ми се е случвало, някой колега в Европейския парламент да спре и да ме пита нещо за каквито и да било снимки. Още повече, че едва ли такъв интерес по чуждите спални може да бъде предизвикан в Европейския парламент или пък в някои други европейски институции.

Водещ: С какво си обяснявате обаче, че в европейския печат има немалко анализи, репортажи, коментари за протестите в България?

Андрей Новаков: Няма как да бъде нещо, което да ни тревожи. Разбира се, даже трябва да ни радва, че България е на равни нога с всички останали държави, може да привлече интерес и с процеси, които текат тук. А протестите, аз го виждам и в Брюксел, са неизменна част от демокрацията. Там, където има протести, има и демокрация. И ми беше много странно да слушам малко по-рано във вашето радио, в което се представя България като диктатура, като потисничество срещу свободните хора, които не могат да изразяват волята си. И го казваш в национален ефир по радиото, а пък друг колега по телевизията говори същото, докато те гледат и слушат милиони хора. Как е възможно да са и двете верни? Ами няма как. Няма как да кажеш, че това е потисничество при положение, че същото това правителство 60 дни оставят хората да протестират, и част от тях, които дори не бяха заявили намерение в това нещо по надлежния ред, да блокират кръстовища, които бяха затворени седмици наред. Как това е диктатура, как това е потисничество?

Водещ: Това е позиция, която беше заявена от ваш колега евродепутат Иво Христов. Знаете, че традиция, стил на Радио „Фокус“ е да предаде всички гледни точки, задавайки и неудобните въпроси. Тоест, търсим отговорите, които очакват нашите слушатели, като им дадем възможност те да се ориентират. Но ние сме длъжни да предоставим време за всички.

Андрей Новаков: О, не, аз в никакъв случай не критикувам вас, опазил ме Господ от това. Просто слушах го и наистина не можех да намеря логиката. Разбира се, че всеки колега е свободен да изразява мнението си. Друг колега говореше по една от националните телевизии малко по-рано, имаше същите тези там, като аз се чудих, дали са проследили едно и също заседание. Защото на заседанието на ЕНП, на групата на ЕНП в Европейския парламент председателят Туск изрази подкрепа за правителството, като каза, че той познава премиера и не счита, че той е диктатор и че България прилича на диктатура по какъвто и да било начин. Просто виждам как наистина едно заседание на какъвто и да било формат в Европейския парламент може да бъде представено като някакво колосално събитие, на което едва ли не е заложена съдбата на държавата. Ние трябва да свикнем, че заедно с всички останали държави сме обект на внимание постоянно, и когато има протести, и когато няма протести, това, което се случва в България е интересно за останалите хора в ЕС и това е прекрасно. Не трябва да бягаме и не бива да бягаме от този процес, това е нещо хубаво. И за да разберете какво имам предвид, спомням си, когато организирахме протестите на българските превозвачи в Брюксел, се занимавахме с администрацията, включително това къде се заявява, колко можем да протестираме и как, тогава ни казаха, че в рамките на една година са издадени повече от 400 разрешителни за протести в Брюксел – това е повече от един на ден. И никой никога не е казвал: Боже Господи, какво се случва в Брюксел, ще ги има ли тези институции утре? Това е нормално и това се случва. И по никакъв начин не неглижирам протестите в България. Познавам част от хората, които протестират. Много от тях имат искания, в които сме длъжни да се вслушваме. Но има хора, част от протестиращите, които пребягнаха до мерки, които според мен отблъснаха много непредубедени хора.

Водещ: Вие какво чухте от тези протести, продължили вече повече от 60 дни? Та на тях са хора, които са на вашата възраст, г-н Новаков?

Андрей Новаков: Това са мои връстници, с които говорим на един език. Това са хора, с които постоянно контактуваме в социалните мрежи, и то не откакто има протести, от много преди това. Това, с което съм длъжен на тези хора, е, че голяма част от тях и в миналото са декларирали подкрепа за ГЕРБ, и това ме кара да съм задължен към тях да чуя, какво имат да ни кажат. Много от тях имат справедливи искания за справедливост в правосъдната система, за прозрачност. Но след разговора ни става ясно, че наред с критиките, на които сме длъжни да отговорим, има и много постигнато, което не може да бъде отречено. И тъй като питате, какъв е отзвукът в европейските институции, включително в ЕНП, и на двамата колеги, които говореха – един по вашето радио, един по телевизията – ще кажа, че ЕНП и европейските институции вярват на изборни резултати, а не на Фейсбук постове. Така че 3 пъти сме печелили избори, хората са тези, които решават, как ще поеме държавата напред. И не винаги лайковете в социалните мрежи се равняват на брой бюлетини накрая. Така или иначе избори ще има, и то не толкова далеч напред във времето – там ще се премери кой колко е достоен за доверието на хората.

Водещ: Вие какъв извод си правите от тези протести, всъщност как виждате да се разреши ситуацията?

Андрей Новаков: Вслушваме се в тях и разбираме, че хората очакват от нас да се реформираме, да се модернизираме, да покажем нови идеи, да завършим това, което сме започнали. Това и се прави. Убеден съм, че в рамките на една предизборна кампания през пролетта на следващата година ще покажем, че когато става въпрос за съзидание, за нещо конкретно, отново ще сме единствените, които можем да носим отговорност за това, което сме казали и да го изпълним, тъй като практиката го показва.

Водещ: А що се отнася до обвиненията в корупция?

Андрей Новаков: Знам, че това е един от слоганите на протеста.

Водещ: Той беше и повод, г-н Новаков.

Андрей Новаков: Знам, че хората очакват много в тази посока. И това е съвсем нормално и справедливо. На всички хора, които очакват още в тази посока, ще кажа, че немалко усилия бяха положени за това много корупционни практики да бъдат прекратени, много хора уличени в корупция, включително членове на това правителство да бъдат подведени под отговорност. Това е най-малкото израз на воля, че с проблема трябва да се борим. А на въпроса има ли с какво, още има ли проблеми – да, разбира се, има много още за решаване в тази посока.

Водещ: Готова ли е ГЕРБ да скъса с олигарсите от всякакво естество?

Андрей Новаков: Аз не мисля, че ГЕРБ някога е имала нещо общо с олигарсите, че да се налага да скъса с тях. Както се вижда в голямата си степен олигарсите са срещу ГЕРБ, включително открито. Някои от тях вече имат и Фейсбук страници, с които призовават хората да излизат, да помитат, да палят. За съжаление, има и такива, които буквално приемат тези призиви. И аз трудно бих забравил сцените, на които полицаи – това са наши братя и сестри българи, това са хора, които работят за заплата, за да издържат семействата си, и са полицаи под пагон, биват засипвани със слама и палени. Това е всичко друго, но не е форма на протест.

Водещ: Да, нагледахме се на грозни сцени, за които следва да си направим всички изводи, големи изводи, защото българи срещу българи не могат да бъдат изправени като пушечно месо. Не е ли така?

Андрей Новаков: На всички колеги, особено политиците, които носим особена отговорност в такива моменти пред хората, ще кажа, че тази държава не е само на една партия. Тези институции, които днес се засипват с какви ли не обвинения, с какви ли не тежки присъди, те са на всички българи. И само след няколко месеца когато изборите приключат, в зависимост от това как хората са ни подредили, ще се наложи да излезем и да обясняваме в Европа, откъдето в момента следят процеса в България, че не е точно така, защото търсим как да привличаме инвеститори. Включително колеги, които в момента лепят клишета върху България, ще се налага да обясняват, защо България е място за инвестиции, защото в момента черпим доверие назаем от бъдните поколения. Длъжници сме на следващото поколение. Дано не се налага да носим историческа отговорност пред тях, да им обясняваме защо се е наложило сами да петним държава си в ЕС, сами да й уронваме престижа. Това е различно от това да си критикуващ, това е различно от това да търсиш отговорност. Това, когато заклеймяваш цялата страна, всички институции, всички политици, всички партии, според мене, е пагубно.

Водещ: Г-н Новаков, ползвам възможността, че сте наш гост да ви помоля за повече информация – обнародван ли беше в Официалния вестник на ЕС Пакета „Мобилност“, защото вие обещахте да атакувате решението след публикуването му?

Андрей Новаков: Имаше срок за публикуването на Пакет „Мобилност“ в официалния вестник на ЕК, който беше в края на август. Няма причина да не е публикуван. Разбира се, след него започват да текат сроковете за внасянето в Съда на ЕС. Не ми е известно да е настъпила промяна в позицията на България, така че да сме се отказали от това си намерение. Напротив, очаквам в рамките на един месец и ЕК да излезе с доклад за оценка на въздействието, с който да определи, че задължителното връщане на камиони в страната по произход вреди на околната среда, и да го отмени.