Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Европейските институции искат да развиват изкуствения интелект по начин, който съвпада с нашите демократични ценности.


Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е докладчик по становището на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE), по повод приемането на акта за изкуствения интелект (AIAct) на Европейския съюз при онлайн включването си в дискусията на тема: „Дигитална демокрация: Европейската регулация на изкуствения интелект и основните права“, която се провежда в момента в Дома на Европа. Събитието е организирано от Бюрото на Европейския парламент в България и Българския център за нестопанско право.

Eva Maydell conference #AI

За нас беше важно да излезем навреме със закон за изкуствен интелект и да поставим граница какво е разрешено и какво не, отбеляза Майдел. Най-голямото предизвикателство по време на преговорите беше как да балансираме потенциала и рисковете на изкуствения интелект и как да предпазим гражданите и техните права, но и да не убием потенциала на нашите европейски компании и на нашите предприемачи. Задачата беше още по-трудна, защото този път скоростта на технологиите е много по-бърза от която и да е такава в миналото – ние виждаме развитие в сферата на изкуствения интелект, които се случват почти всеки ден, добави тя.

Това не е закон, който има отношение към всяка една технология, задвижвана от изкуствения интелект, обясни Майдел. Самият закон е структуриран като пирамида – колкото по-рисково е използването на технологията, на толкова повече проверки подлежи. Имаме използвания, за които е напълно забранено – един такъв пример е социалната кредитна система, каза още тя.

Майдел отбеляза, че все повече институции използват изкуствен интелект, за да подпомагат своите решения и затова тези технологии трябва да могат ясно да обосноват своите решения.

Работихме по този закон повече от две години. Преговорите продължиха 36 часа – това са най-дългите преговори за европейските институции, посочи Майдел. С този закон успяхме да направим така, че да представим едно общо европейско виждане за тази технология, добави тя.

Смятам, че изкуственият интелект може да бъде истински двигател на нашите индустрии. Ако те се възползват от потенциала му, могат да станат водещи на световно ниво, каза още Майдел.

Българският BgGPT Chat не попада в рамките на тази част от закона, защото нашият модел все още не е толкова голям като този на една система като ChatGPT, обясни тя.

Това е последното събитие в Дома на Европа, свързано със законодателна дейност, за мандата на този европарламент, каза при откриването на събитието Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. Представихме много неща през тези 5 години и ще продължим с дейността на новия парламент, който бъде избран на предстоящите избори през юни, обясни той.