Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Страните-членки трябва да имат еднакви правила за влизане и излизане от дадена държава.

Това коментира Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП – д-р Андрей Ковачев

Няма да има ограничения за хора, които не желаят да се ваксинират. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той коментира и темата със забавените доставки на ваксини в Европейския съюз, както и така наречените имунизационни сертификати.

„Когато има достатъчно ваксини за всеки, който иска да бъде ваксиниран и се установи еднозначно, от научна гледна точка, че хората, които имат антитела срещу COVID-19, не представляват опасност за околните и общественото здраве, то тогава може да се говори за облекчаване. В никакъв случай обаче не сме на този етап, и в никакъв случай няма да има ограничения, за хората, които не желаят да се ваксинират. Правилата при пътуване между страните-членки остават същите.“, заяви в ефира на bTV Radio Ковачев.

По думите му Европейският съюз е провел няколко срещи с компанията „АстраЗенека“. Те са обещали да наваксат със забавените ваксини и от средата на месеца да доставят договорените за евросъюза количества.

Според българският евродепутат се очаква одобрението и на други производители на ваксини срещу COVID-19. „Ваксината на Джонсън и Джонсън се очаква да е на разположение на европейските граждани през април“, каза още той.

 

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП коментира също доклада на ОЛАФ, както и каква е реакцията и позицията на ЕС след обявената присъда на Нaвални, и хилядите арести на руски граждани:

Andrey Kovatchev

Много е жалко, че заради това, което са извършили определени хора според доклада на ОЛАФ, страната ни трябва да връща средства към европейския бюджет.

Изключително остра е реакцията в Европейския парламент срещу това политическо преследване на опозиционен лидер в Русия. Лидерите и Европейския съюз като цяло, много остро осъждат това политическо преследване, което не е само срещу г-н Навални, а и срещу хилядите арестувани хора в Русия,  и настояват за незабавното освобождаване на Навални и всички неправомерно арестувани граждани. Тази позиция не е намеса във вътрешните работи на Русия, защото тук става въпрос за фундаменталните човешки права, които са валидни за всички страни. Русия е подписала в Съвета на Европа, че ще спазва решенията на Европейския съд по правата на човека, затова и призива към Русия е да спазва своите международни ангажименти. Не можем да крием, че нивото на отношенията в момента ЕС – Русия е изключително ниско, но не по вина на ЕС.


ℹ Чуйте в звуковия файл цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев ⬇