Emil Radev
За да бъде силен външнополитически фактор, ЕС трябва да има свои въоръжени сили. Досега Великобритания винаги налагаше вето върху тази идея, но след Брекзит отново е на дневен ред.

Тази позиция българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изрази на среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район „Владислав Варненчик”.

Повод за коментара му бе новата мигрантска вълна и напрежението по гръцко-турската граница.

Emil Radev„Към Европа е устремен голям поток от хора, мнозинството от които не са бежанци от Сирия, а икономически мигранти от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, от Централна Африка. За съжаление, макар и най-потърпевш от тази криза, Европейският съюз не участва в преговорите със Сирия, за разлика от държави като САЩ, Русия, Турция, Иран, Саудитска Арабия. За да има силна външна политика, ЕС трябва да разполага с европейска армия или формирование за бързо реагиране в горещи конфликтни точки”, смята Емил Радев.

По думите му обаче решението на проблемите по външните граници на ЕС трябва да се постигне на дипломатическо ниво.

„Премиерът Бойко Борисов е сред малкото лидери, които успешно водят диалог с турския президент и могат да помогнат за преодоляването на кризата. Факт е, че дори когато споразумението между Турция и ЕС не действаше, споразумението между Турция и България се прилагаше”, припомни евродепутатът.

Той увери, че България е страната, която охранява най-добре външната граница на ЕС и информира, че Европейската гранична и брегова охрана ще съдейства с техника и личен състав за овладяването на мигрантската криза.

„Създадохме Фронтекс, за да действа именно в такива ситуации, като през следващите 2 години агенцията трябва да разполага с общо 10 000 служители. С други думи, първоначалният й капацитет ще бъде увеличен 5 пъти”, уточни Емил Радев.

Emil Radev

В рамките на срещата, която се проведе по инициатива на Николай Костадинов, кмет на района и ръководител на ГЕРБ – Владиславово, българският евродепутат коментира и усилията на ЕС да се противодейства на другата надвиснала опасност – разпространението на коронавируса.

„Отпуснаха се много средства, 10 млн. евро от които са за изследователски проекти. Мобилизиран е сериозен научен потенциал, за да се работи за ограничаване на заболеваемостта и превенция. Очаква се до два месеца да имаме ваксина”, изтъкна Емил Радев.

Той апелира хората да не се поддават на паника, защото това би увеличило негативните ефекти, включително и за икономиката.

В отговор на поставените въпроси Емил Радев разясни идеите за единна минимална работна заплата в ЕС. Акцент в разговорите бе и европейското финансиране за страната ни. Евродепутатът бе категоричен, че за разлика от страни като Словакия, Чехия, Полша и Унгария, за които европарите през следващия програмен период са намалени с до 25-30%, България ще може да разчита през 2021-2027 г. на 4% повече средства за кохезионна политика.

Emil Radev„Това гарантира, че инвестициите в обновяването на улици и квартали, в подобряването на образователната инфраструктура, развитието на конкурентоспособен бизнес ще продължат и занапред. При запазване на добрата финансова политика и стабилността на икономиката ни, това ще позволи да наваксаме изоставането спрямо богатите държави в ЕС и да се повиши стандартът на живот”, подчерта Емил Радев.