ГЕРБ ЖЕНИ - Брюксел

Работата на неправителствения сектор в България и подкрепата, която сме получавали винаги и от Вашето правителство във всеки един момент са били на най-високо ниво. Това доказва, че българското общество отдавна е узряло за решаването на всички проблеми, касаещи жените и тяхното развитие. Това заяви политическият съветник във Европейското женско лоби, работещ по темата „Насилие срещу жените“ Пиерет Пап, по време на среща с представители на Жени ГЕРБ и 23 неправителствени организации от цяла България. Представителите на НПО-тата са на двудневно работно посещение в Брюксел по инициатива на ЖГЕРБ и по покана на ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП и зам.-председател на групата на ЕНП Мария Габриел.

По време на срещата Пиерет Пап подчерта, че Европейското женско лоби е впечатлено от подкрепата, получавана от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е работил изключително мащабно по темата с трафика на хора и сексуалната експлоатация на жени. Председателят на Жени ГЕРБ и народен представител Ирена Соколова заяви, че Цветанов е превърнал проблема от тема табу в нещо, за което се говори свободно и всички се борят свободно за неговото решаване. Ирена Соколова припомни също, че благодарение на инициативата на българския евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел и нейни колеги от Европейския парламент 2016 година е обявена за Европейска година за борба  с насилието срещу жените. Освен това, Соколова припомни, че България е една от малкото страните в Европа, в които висшите публични постове са заети точно от жени и посочи като пример председателя на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, строителния министър Лиляна Павлова, земеделския министър Десислава Танева, вътрешния министър Румяна Бъчварова, екоминистъра Ивелина Василиева, министъра на туризма  Николина Ангелкова и много други.

По време на дискусията бяха обсъдени и въпроси, свързани с мерки за намаляване на насилието върху жени, сексуалното насилие, равенството на половете, търговията с органи, проституцията, както и професионалното развитие и израстване на жените в бизнеса.