Вицепремиерът Томислав Дончев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, по време на представянето на онлайн платформата за европейско финансиране,изработена от Новаков
Нова безплатна платформа, събираща на едно място информация за кандидатстване по почти всички източници на европейско финансиране, представиха заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и българският представител в Европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

 

„Една от централните задачи пред нас е повече европейско финансиране да достига до повече бенефициенти в България. С тази платформа сме крачка по-близо до тази цел“, заяви Новаков по време на представянето.

По думите му, системата, създадена по негова инициатива, има за цел да спести време, пари и усилия на всички бенефициенти на европейски средства, като им предоставя актуална информация за кандидатстване с няколко клика.

 

„Наврeменната информация е мост между добрите идеи на хората как да се направи по-добър бизнес или как да се направи проект, който да помогне за развитието на дадено населено място и финансирането, което вече е предоставено за тази цел”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика бе категоричен, че идеите трябва бъдат максимално близо до парите. По думите му, целта не е просто дългите и сложни процедури да се дигитализират, а наред с това да се опростят максимално в добър баланс с контрола на европейските средства.

Томислав Дочев отчете, че системата ИСУН 2020 – Отворени процедури и електронно кандидатстване работи добре и изпълнява функциите си. „Цялата информация се подава по електронен път. Най -ценното е, че електронизация форматира процесите и ги приближава по-близко до живота. Всяко действие и бездействие се администрира от системата в ИСУН. Всички процеси и по кандидатстване и по отчитане не могат да бъдат приумица на управляващ орган“, коментира той.

 

„През последната година постоянно чувах, че парите са далеч. Чувах колко е трудно да реализираш идеите си. С тази платформа, която работи от 24 часа буквално направихме така, че да имаме почти всички европейски източници за финансиране на едно място. Всичко в нея е на български език и нямаме извинение да не се възползваме от нея. Надявам се, че хората които носят добрите идеи ще ги реализират именно тук“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Андрей Новаков  по време на събитието "Финансирай това!" , на което Новаков представи официално разработената от него платформа за европейско финансиране
Андрей Новаков по време на събитието „Финансирай това!“ , на което Новаков представи официално разработената от него платформа за европейско финансиране

 

Специален акцент в събитието бяха предприетите мерки и стъпки на местните и европейските институции с фокус върху опростяването на процедурите за кандидатстване, управление и контрол на проекти, съфинансирани от ЕС.

Лектори на форума бяха още и Луис Вервлует, директор на управляващия орган на Европейския социален фонд за регион Фландрия в Белгия, както и Малина Крумова от Групата на високо ниво по симплификацията на европейските структурни фондове, създадена към Европейската комисия. На форума присъстваха потенциални бенефициенти, представители на бизнеса, местната власт, НПО сектора, млади предприемачи и учени.

""Финансирай това!"
„Финансирай това!“

 

Тук може да се запознаете и възползвате от платформата създадена от Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП „Финансирай това!“ #ЕВРОФИНАСИРАЙ