Тази пандемия наля много вода в мелниците на евроскептицизма. Защото със затваряне на границите, с лишаване от работни места, с понижение на доходите в цяла Европа, евроскептиците отново заговориха за края на Европейския съюз.

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той допълни, че е видно обаче, че националните държави сами не могат да се справят, а мерките, които са предприети от ЕС, се оказват успешните мерки.

Emil RadevЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Затворихме външните европейски граници за граждани от трети страни, успяхме да приберем 65 000 европейски граждани от трети държави, защото когато прекъснаха полетите, нямаше как тези хора да се приберат вкъщи, успяхме да организираме зелените коридори за транспорта, за да могат да достигат храни, лекарства и жизненоважни продукти до всички граждани.

Евродепутатът каза още, че виждаме различни стратегии в Европа – някои разхлабват мерките, други като Испания ги затягат, но общо взето се опитват да запазят и европейската икономика, което е много важно, защото прогнозите са, че ще има спад със 7% на общоевропейския брутен вътрешен продукт, безработицата е скочила от 6,3% на 9%, и всичко това, за съжаление, има голямо отражение върху живота на всички 500 милиона европейски граждани.

Емил Радев ГЕРБ/ЕНП: ЕС успя да мобилизира много средства, мобилизира много научен потенциал за откриване на лекарство, на ваксина, на нови методи за лечение на коронавируса. На 4 май стартира една инициатива, подета от Европейския съюз, с международни партньори за набиране на 7 млрд. и половина евро за научни разработки, за създаване на ваксина, но видяхме и че още от самото начало Европейската комисия мобилизира и 34 млрд. евро именно за справяне с икономическите последствия от пандемията.