Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Въпреки сложната обстановка на преговори с Полша и Унгария, ситуацията за България изглежда добре. В новия програмен период страната ни не само ще запази финансирането си, въпреки значителното намаление за някои държави, но и ще го увеличи.

Това каза пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков преди онлайн форума „Бюджетът на ЕС – митове и реалност“.

Andrey Novakov„Само от фондовете за сближаване на Европейския съюз ще получим около 11.5 милиарда заедно с националното съфинансиране. Това е сума, в която не калкулираме около 2 милиарда за развитие на селските региони, не калкулираме около милиард и 200 милиона за енергиен преход, няма да калкулираме и онези половин милиард евро, които ще получим за справяне с коронакризата. Говорим нетно за около 15 милиарда евро и то без директните плащания към фермерите“, коментира Новаков.

Към момента годишно вноската на България е около половин милиард евро към европейския бюджет, а получаваме средно над два милиарда евро, това означава, че получаваме от ЕС почти четири пъти повече, отколкото внасяме, изтъкна той.

Очаква се да има декларация към регламента за върховенство за закона, което ще позволи на Полша и Унгария да подкрепят споразумението за многогодишната финансова рамка, поясни Андрей Новаков.

„Не допускам, каквото и да се случи, Полша и Унгария да блокират до такава степен европейския бюджет, че на практика средства от 1 януари да няма. Най-малкото Полша и Унгария са сред най-големите нетни бенефициенти от европейския бюджет – те също имат нужда от тези средства“.

„Без да правя смели прогнози мисля, че до края на седмицата ще имаме развитие, значително“, посочи Андрей Новаков.

Върховенството на закона трябва да бъде обвързано не само с европейското финансиране, а с всяка сфера на живота в ЕС. То не може да бъде просто изискване, а част от начина на живот, смята евродепутатът. „Не може върховенството на закона да подлежи на условия или на някакви изисквания“.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП чуйте в звуковия файл ⬇


 

Andrey Novakov

Андрей Новаков представлява България в ЕП за втори пореден мандат. Той е член на Комисията по бюджетен контрол (CONT) и представлява Европейския парламент в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г.

Освен с работата си по Общия регламент за управление на средствата от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, той отговаря и за пакета за преодоляване на последиците от COVID кризата REACT-EU.

Новаков е координатор в Комисията по регионално развитие (REGI) и участва в още две комисии:

  • Комисията по бюджети (BUDG)
  • Комисията по транспорт и туризъм (TRAN).