Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за повече европейско финансиране за пътища и пътна инфраструктура за най-уязвимите части на Европа. Той взе участие в пленарното заседание в Страсбург относно безопасността по европейските пътища.

„Държавите от Централна и най-вече Източна Европа имат нужда от допълнителна помощ под формата на европейски средства, за да наваксат с изграждането на своята пътна инфраструктура. Липсата на магистрали, обходни пътища за товарни автомобили и прилежащата им пътна инфраструктура са допълнителна пречка за премахване на бариерите пред целостта на единния пазар“, отбеляза Радев пред своите колеги.

Дебатът бе иницииран във връзка с необходимостта от изграждане на безопасни зони за паркиране и трудностите, с които се сблъскват европейските превозвачи.

„Такива зони в момента липсват почти в целия ЕС. Необходимо е да бъдат създадени паркинги и места за почивка, снабдени със съответната технология за сигурност, както за водачите, така и за самите товари. Те трябва да обхванат както основните пътни артерии в Европа, така и ключовите пътни възли във всяка отделна държава-членка“, допълва още Радев.

Според него необходимостта от изграждането им се подсилва допълнително и от предложените неотдавна промени, предвидени от някои държави-членки, които въвеждат задължителни изисквания за почивка на шофьорите, при това при определени санитарни условия. Това на практика би означавало всеки шофьор да „изоставя“ товара, който превозва и да отива на хотел. Нещо, което в ежедневието на шофьора е немислимо не само поради липсата на сигурни и безопасни места, където превозните средства и товарът да бъдат оставяни, но и поради увеличението на разходите за него и фирмата, за която работи – фактори, които в крайна сметка рефлектират и върху крайния потребител.

Въпросът за безопасността на пътя обаче е много по-комплексен. Според българския евродепутат той засяга също така и намаляването на пътните инциденти и смъртните случаи причинени от заспали на волана водачи.

Данни от английско проучване сочат, че около 40% от инцидентите със заспали на волана шофьори включват водачи на камиони и товарни автомобили – инциденти, които чрез изграждането на безопасни съоръжения за отдих лесно биха могли да се предотвратят или поне да се намалят значително.

„Не на последно място, обсъждайки въпроса с безопасността на пътя, е редно да бъде засегната и темата с гъстотата на пътната мрежа и трафика, а също така да се вземат предвид и стандартите за безопасност и автомобилния парк в Европа“, смята още евродепутатът. По думите му всяко забавяне, всяка пречка пред движението на дадена стока, услуга или човек в рамките на Съюза е директна загуба за европейските фирми и тяхната конкурентоспособност. „Всичко това обаче не трябва да става за сметка на изгубени човешки животи и разрушени семейства”, заяви в заключение Емил Радев.

 

Предишна статияБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел участва в официалното откриване на проекта за иновации BeCentral
Следваща статияАндрей Ковачев: Сърбия се опитва да използва каталонския референдум за собствената си пропаганда по отношение на Косово