Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и член на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE) за Евранет Плюс - БНР

Борбата с дезинформацията и фалшивите новини, и справянето с това явление са на вниманието на Европейския парламент и приоритет на ЕС!

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, председател на българската делегация на ЕНП в ЕП и член на „Комисията за борба с дезинформацията, намесата на външни сили в демократичните общности“ – INGE д-р Андрей Ковачев в интервю за БНР:

Andrey Kovatchev

„За първи път Европейския съюз прие два законодателни акта, които регулират глобалната мрежа. Това е пионерска работа – да успеем да запазим демократичните ценности и да се опазим от зловредни влияния. Всичко, което се застъпва в този акт, е, че това, което офлайн е незаконно, трябва да важи и за онлайн информацията. Да се минимализират манипулациите на общественото мнение и „онлайн лечението“, което практически медицината не предлага. Проблемът във Фейсбук е с малките езикови пазари, какъвто е нашият. Трябва да намерим баланса между свободното изразяване в медиите и манипулациите, особено преди изборите, защото са опасни. Два дни преди изборите могат да се променят обществените нагласи. Не трябва да разчитаме само на ЕС да ни реши проблемите в България, а да има и обществен натиск. Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти!


ℹ Чуйте повече по темата в аудиото ⬇