Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Пандемията от коронавирус и мерките срещу разпространението на болестта в Европа и света оказват сериозно влияние икономиката, която вече изпитва редица затруднения. Едно от тях е нарастващата безработица. Съкращенията на работници и служители се увеличават, предупреди  Международната организация по труда.

Според директора ѝ Гай Райдър има опасност над 6 на сто от работните часове в глобален мащаб да бъдат загубени:

Прогнозата ни за второто тримесечие на годината, е, че ще загубим еквивалента на 195 милиона работни места по целия свят.

Според Райдър мерките, предприемани от държавите в тази посока трябва да са драстични:

Трябва да видим фискални стимули, които се влагат в икономиката и  вида на приспособяващата се парична политика.

В Европа съкращенията на служители също се увеличават. За да противодейства на това  Европейската комисия предприе серия от мерки, обяви председателят на Комисията Урсула Фон Дер Лайен:

Всяко евро, което идва от европейските фондове ще влиза във фонда за борба срещу коронавируса, а събраните средства ще се изпращат до регионите, които имат необходимост от тях. С това съфинансиране ние искаме да помогнем да бъде запазено най -важното – поминъка на хората, каза Урсула Фон Дер Лайен и допълни:
Призовавам държавите-членки да се възползват максимално от новата схема на Комисията за защита на европейците срещу риска от безработица. С предоставените от нас 100 милиарда ще се помогне от една страна на правителствата и работодателите,  а от друга ще се даде възможност за спокойно покриване на ежедневни разходи на работещите хора.

В подкрепа на предложението се обяви и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон:

За мен лично работните места са приоритет на приоритетите, който съм защитил пред председателя на Европейската комисия – Урсула Фон Дер Лайен. Създаденият фонд SURE определено ще е от полза на страните – членки.

За създаване на европейска схема за презастраховане при безработица, се обявиха и евродепутатите. Паралелно с борбата за съживяване на икономиката и за запазване на работните места, Европа започна активна работа и по друг важен за общността въпрос – за сезонните работници и условията, при които те ще изпълняват задълженията си във време на пандемия.  По данни на комисията:

До 80 000 сезонни работници се очаква да пристигнат със специални полети в Германия през април и май, а в целия ЕС са необходими стотици хиляди, обяви еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит.

Преди месец Европейската комисия обяви, че придвижването на работниците в рамките на  съюза е гарантирано, защото въпреки ограниченията в отделните държави е необходимо работниците за важните отрасли да могат да започнат работа своевременно при спазване на всички предприети мерки за ограничаване на заразата.

Идеята за т.нар. зелени коридори за сезонните работници коментира и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – Ева Майдел.

Eva MaydellТези зелени коридори са много важни. Но, първо зависи от всеки един професионалист иска ли да пътува или не иска. След това по какъв начин има споразумение между държавите -членки, но за да има предвидимост, за да има сигурност, трябва да имаме европейски отговор на начина, по който поетапно ще започнем да отваряме бизнеси, предприятия, смята евродепутатът Ева Майдел.


ℹ️ Чуйте всичко по темата и коментара на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в аудио файла ⬇️

ИЗТОЧНИКБНР -Евранет Плюс
Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП коментира – Как Европа се справя с последствията от COVID-19
Следваща статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Европейската солидарност е най-добрата ваксина срещу пандемията!