Eva Maydell and Ursula von der Leyen
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и координатор на Мрежата на младите евродепутати от групата на ЕНП, по време на видео разговор с Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен

„Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ни увери по време на разговор с мрежата на Младите евродепутати от ЕНП – #YoungMembersNetwork, че ЕК ще помага на държавите-членки с логистиката и създаването на планове за доставки на успешните ваксини срещу Ковид-19. Това е важно, за да достигнат първо до най-нуждаещите се граждани, независимо в кой регион на ЕС се намират. В такива моменти се вижда най-ясно къде ЕС може да бъде най-полезен и защо трябва да разширим компетентностите му в сфери като здравеопазването.“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след края на видео разговора, чийто домакин беше тя в качеството си на координатор на Мрежата на младите евродепутати от групата на ЕНП.

Eva Maydell„Поканихме фон дер Лайен за разговор, защото искахме да споделим лично някои от идеите, които имаме с колеги за по-ефективното справяне с пандемията и икономическите и социални последствия. Например, председателят на ЕК се съгласи, че говорейки за стратегическа автономност на ЕС, не трябва да се фокусираме само върху връщане на ключови производства обратно в Европа, а и върху налагането на стандарти в сфери като екология, енергетика, дигитализация на индустрията. Целта е европейските компании и граждани да имат предимство пред тези от останалия свят, че правилата са правени, вземайки техните интереси предвид, а не са наложени от трети страни“, заяви още Ева Майдел, която откри срещата.

Eva Maydell - #YoungMembersNetworkЕвродепутатите и фон дер Лайен обсъдиха още преговорите за бюджета на ЕС и за плана за възстановяване, поставяйки акцент върху нуждата да се постигне консенсус максимално бързо. Председателят на ЕК отново подчерта, че средствата са рекордно високи и ще бъдат отпускани на държавите срещу конкретни ангажименти за реформи и модернизация на икономиките.

Друга тема, на която се акцентира бяха ограничените възможности на ЕС да изготвя политики за стимулиране на положителни демографски тенденции и все по-обсъжданата нужда от промяна на договорите за ЕС.