Emil Radev - EPP
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
По време на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в четвъртък, на което бяха обсъдени преговорите за премахване на визи за турски граждани, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев определи като недопустими заплахите на Турция, че тя няма да спази своята част от споразумението с Европейския съюз за връщането на мигранти, ако страната не получи безвизов режим през м. юни 2016г.

Емил Радев припомни, че това е вторият път, в който Турция отправя подобни заплахи към ЕС, като още през есента на 2015г. президентът Ердоган е казал, че ако иска може да отвори границите с Гърция и България за бежанци.

По време на обсъждането в ЕП, представителите на Европейската комисия обясниха, че Турция е покрила половината изисквания за визова либерализация, които включват сигурност на документите, основни човешки права, обществен ред и сигурност, приемане на бежанци и миграционна политика, но още критерии трябва да бъдат изпълнени, за да паднат визите. Евродепутатите разкритикуваха положителния тон на представителите на ЕК по отношение на Турция и особено факта, че редица проблеми в страната са игнорирани с цел ускоряване на преговорите.

В този контекст, Емил Радев припомни, че решение за отпадане на визите може да бъде взето единствено след направена оценка от Европейската комисия за изпълнение на критериите. Той настоя ЕК да не се поддава на заплахите и натиска от турска страна за бързо отпадане на визите. Българският евродепутат поиска също така подкрепа за България, ако Турция реши да не спази своята част от споразумението и миграционният натиск към страната ни се засили рязко.