Emil Radev
Победителите в конкурса за есе и видео, организиран от Първа езикова гимназия във Варна, бяха наградени от българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е възпитаник на училището и от години подкрепя негови инициативи.

Отличените творби бяха избрани измежду 26 есета и 13 кратки видео филма, провокирани от темата на конкурса: „Европа – граници и мостове”. Първото място в конкурса за есе спечели единадесетокласникът Симеон Симов. В същата категория бяха присъдени две втори места – на Лидия Павлова и Мартин Дойнов, а на трето място беше отличена Албена Железова.
Голямата награда за видео спечели екип от XII „д” клас (Франсис Исмаил, Димана Желязкова, Виктор Великов, Ивелин Железчев и Симона Тодорова). Второто място зае екип в състав: Мирена Димитрова, Калоян Тодоровски, Боян Петров, Мартин Дойнов и Александър Стоев. Дело на екип е и третото, отличено видео. Негови автори са учениците Йоана Димова, Ивет Паунова, Мериам Хаджолян, Самуил Стоянов и Моника Тодорова.

„Нека да преодолявате границите по пътя си и да градите мостове за едно по-добро бъдеще в Европа!”, пожела на учениците Емил Радев.

„Пред знанието не трябва да има бариери. Образованието всъщност е сред най-важните мостове в живота, по които трябва да преминеш, следвайки мечтите си”, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, под чийто патронаж се проведе конкурсът.

Емил Радев поздрави директора на Първа езикова гимназия Ангел Митев и учителите, които насърчават интереса на младите хора към въпросите, свързани с бъдещето на обединена Европа.

В присъствието на евродепутата беше символично открит и преобразеният коридор към новата актова зала на училището. В пространството, наречено от учениците „Еврокоридор”, са подредени информационни табла, представящи държавите в ЕС. „Инициативата е на младшите посланици на Европейския парламент.

Те сами подготвиха таблата, всяко от които разказва за отделна държава-членка”, обясни Нели Димова, която е учител по история и заедно с учениците от Първа езикова гимназия работи по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.