Emil Radev
За единадесета поредна година българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев, отбеляза Деня на народните будители с дарение от книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, други – популярни сред младите хора, както и детски енциклопедии, художествена литература от съвременни български автори, книги за новатори и за навлизането на изкуствения интелект в живота ни.

„Празникът, който отбелязваме на 1 ноември, е без аналог в Европа. Той е прекрасен знак на почит към пазителите на род и родина, към просветителите, към ярките личности, на които дължим силния български дух. От всички нас зависи да не допуснем Денят на будителите да се отбелязва формално, а да пазим идеалите и ценностите, които са ни завещани“, коментира Емил Радев.

„Във време на безброй предизвикателства е важно да ценим хората, които пробуждат съвременна България. Пожелавам Ви здраве и вдъхновение, за да продължавате да развивате библиотеката като образователен, културен и духовен център, да насърчавате четенето и любовта към книгите“, заяви евродепутатът в обръщението си към екипа на варненската библиотека и нейния директор Радка Калчева.

Емил Радев акцентира и върху необходимостта дейците на българската култура да получават по-силна институционална подкрепа, за да имат по-добри условия на работа и достойни възнаграждения.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП присъства и на откриването на изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“, организирана съвместно от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и археолога Александър Минчев. Неговата колекция от уникални издания на стари вестници и списания бе във фокуса на експозицията, която запознава с усилията на редица издатели, писатели, редактори и журналисти, дали началото на българската преса.