Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев настоя за засилване на контрола по всички външни граници на Европейския съюз в отговор на терористичната заплаха в Европа. Той даде за пример въведения след атаките в Париж 100% контрол от българска страна на границата с Турция.
„Сигурността на европейските външни граници трябва да бъде гарантирана, за да не бъде поставяно под въпрос свободното движение на хора в ЕС и Шенген“, категоричен бе той по време на дебат в пленарната зала в Страсбург относно ситуацията в Европа след терористичните атаки в Париж.

Българският евродепутат настоя за бързото приемане до края на годината на директивата за обмен на пътнически данни, която ще позволи на службите за сигурност да проследят чуждестранните бойци от европейски произход, пътуващи от и за Сирия. Според него е недопустимо в момента европейските служби да не могат да проследят кога тези бойци напускат Европа и по-важно, кога се завръщат, за да извършат терористичен акт.

Емил Радев припомни на своите колеги, че още след нападенията над Шарли Ебдо и кашер магазина в Париж през януари т.г. се говори за необходимостта от засилване на борбата срещу тероризма на европейско ниво, като същите предложения за мерки, обсъждани в началото на годината, продължават да се обсъждат и към днешна дата – приемането на директивата за пътническите данни, затягане на контрола върху търговията с оръжия в рамките на ЕС, по-доброто сътрудничество между различните служби за сигурност, предотвратяване на радикализацията сред европейските граждани. Той заяви, че тези спешно необходими мерки трябва да бъдат доведени до край, за да няма нови жертви.

„Европейските граждани очакват от нас бързи действия, които да върнат усещането за сигурност в ЕС“, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ.

Междувременно в сряда евродепутатите приеха с 548 гласа „за“ доклад с препоръки за превенция на радикализацията и набирането на европейски граждани от терористични организации.

Докладът призовава за засилване на обмяната на информация между държавите-членки на ЕС в борбата срещу тероризма, необходимостта от общоевропейска дефиниция на чуждестранен боец, създаването на европейски списъци на джихадисти, замразяване на финансовите авоари на потенциални чуждестранни бойци, както и отнемането на паспортите им.