Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел представи справочник за енергийно планиране и енергийна ефективност в светлината на Европейската зелена сделка, по време на организираната от нея онлайн дискусия “Енергийна Ефективност на Регионите 2021”, провела се на 19 февруари (петък).

Във виртуалната среща взеха участие кметовете на Велико Търново, Габрово, Враца, Монтана и Видин, вицепремиерът Томислав Дончев и полският евродепутатът Йежи Бузек –  член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE)

Eva Maydell -Energy Efficiency of the Regions 2021„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства. В справочника има информация как да се планира по-добре използването на енергията от страна на общините. Жителите да усещат, че живеят в една по-добра градска среда“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) на Европейския парламент.

Tomislav Donchev„Над 4 млрд. е ресурсът заложен в плана за енергийна ефективност, ако го управляваме ефективно сумата ще расте. Близо 1, 5 млрд. са за обновяване на многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, предвидени са средства за улично осветление. Когато става въпрос за обновяване на градини и училища всичко е лесно, хората са доволни, не така стоят нещата обаче, когато се наложи в центровете на градовете да се карат само автомобили, които не замърсяват въздуха, ще се стигне и до решение за това, в кои части на градовете какви начини на отопление ще са допустими, това ще „удари“ най-бедните, но за тях ще търсим нови моменти за финансиране. Кметовете трябва да са готови в тази връзка с инвестиционните си проекти по отношение на енергийните си политики“, подчерта Томислав Дончев, зам. министър-председател на България.

 

Daniel PanovКметът на Велико Търново инж. Даниел Панов заяви, че гражданите вече отчитат ползите от тези усилията на институциите за подобряване на енергийната ефективност.

„Благодарение на програмата за енергийна ефективност по 5000 лв. са спестени на всеки един гражданин, а в следствие на извършените ремонти те плащат по над 30-40% по-ниски разходи за отопление. Но в същото време за нас като кметове е важно да мислим за енергийната ефективност не само като саниране, а като съвкупност от дейности свързани с екологичния транспорт, инвестициите в зелената енергия, развитието на новите производства, които оползотворяват отпадни суровини и други.“ Допълни кметът на старопрестолния град.

 

Кметът на Габрово Таня Христова посочи, че за да успеят инициативите за енергийна ефективност и да станат реално изпълними идеи, е необходимо да се води открит и честен диалог с гражданите и с бизнеса в общината.

„Това не би било възможно без подкрепата от експерти и администрация. Всяка една инициатива трябва да се базира на добър анализ, който да показва начините за намиране на правилното финансиране.“, отбеляза Таня Христова.

 

„Нашите съграждани искат по-добра среда на живот, в която да се чувстват европейци. Програмата за саниране стигна до много хора. Имаме десетки проекти, които чакат нейното продължение. Важно за общините е енергийно ефективното осветление. Работим по 2 проекта на ЕС свързани с оптимално управление на енергийните ресурси. Единият е свързан със замърсеността на въздуха. Основни замърсители са отоплението на дърва и въглища, старите коли и промишлеността. Реализирахме проект по програма лайф и над 500 семейства смениха старите си печки с такива на газ, пелети или с климатици. Още 2500 човека по ОП „Околна среда“ ще се възползват от друга програма. Надявам се да се промени част от нормативната уредба. Крайно време е да излезем от шаблона, че сега имаме по едно дете и 2 коли. В центровете на градовете натискът на стари автомобили е огромен и трябва да се реши и този проблем“, подчерта кметът на Монтана Златко Живков

В документа, представен вчера, има практическа информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си.


ℹ Цялата дискусия може да проследите във видеото⬇

Предишна статияДарение на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков решава тридесетгодишен проблем на село Бел камен
Следваща статия„За България с любов“ – фотоконкурс организиран от евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, по повод 3-ти март