Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Европейския парламент прие първия в света закон за Изкуствен интелект (ИИ) Евродепутатите одобриха създаването на нова агенция, която ще следи регулирането на изкуствения интелект в ЕС. Предстои да бъде създадена Служба за изкуствения интелект – това ще бъде независим орган в рамките на Европейската комисия.

На практика офисът ще следи за изпълнението на закона за изкуствения интелект, който бе приет днес в ЕП. Службата ще има възможност да изисква информация от компании, разработващи генеративен ИИ и дори да забранява дадена система да работи в рамките на ЕС. Самата служба те първа се структурира и ще се търсят висококвалифицирани кадри, които да работят в нея и да следят в детайли развитието на изкуствения интелект. Новите дигитални европейски чиновници ще си сътрудничат и с националните органи, които ще следят за регулирането на дейността на ИИ в страните от ЕС.

Европейските институции са първите, които решиха, че трябва да сложим правна рамка върху тази технология, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е докладчик по становището на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, коментира законодателството.  Тя потвърди, че в новата Служба на ЕК ще бъдат създадени 100 нови работни места за хора, занимаващи се и разработващи системи за Изкуствен интелект. Тези хора трябва да са висококвалифицирани и намирането им ще бъде сериозно предизвикателство, стана ясно от думите на Ева Майдел.

„Надявам се да бъдат наети най-добрите експерти по изкуствен интелект. Говорим за много малко хора в целия свят, а това е добра възможност за българските специалисти, които работят по темата“, обясни тя.

Целта на новата служба е да прилага правилно закона за ИИ. А генералната идея е да се защитят демократичните общества и хората в ЕС.

Беше важно ЕС да излезе навреме със свой закон по темата #AIAct, за да поставим определени рамки, да зададем посока какво може да се прави с ИИ и какво е забранено. Искаме да развиваме ИИ по конструктивен и добър начин, съвпадащ с нашите демократични ценности, подчерта тя.

Ева Майдел счита, че интересът към ИИ сред гражданите расте. Но развитието на ИИ не спира само до популярното приложение ChatGPT или разработките на OpenAI. Оптимистичната страна на изкуствения интелект предполага големи ползи и развитие на почти всички индустрии, смята още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. 

В същото време трябва да си представим и другата страна на монетата – има държави, където всяка камера може да ви разпознае и проследи благодарение на изкуствения интелект, призна евродепутатът. На подобен принцип работи и системата за социална кредитна система в Китай. В САЩ пък се правят опити за превантивна полицейска дейност насочена срещу предполагаеми насилия, определени спрямо профили на хората чрез методи на ИИ (predictive policing). Подобни дейности са неприемливи за човешките свободи в ЕС и целта на евродепутатите е да ограничат тези процеси и системи.

Майдел обърна внимание на ползите от ИИ за бизнеса. Само 11 процента от европейските компании използват ИИ, посочи тя.

В същото време 80% от продуктите за изкуствения интелект, които използват фирмите в Европа, идват извън територията на ЕС. Тоест Европа продължава да изостава в технологичното си развитие спрямо конкуренти като САЩ и Китай. Конкурентоспособността на европейските фирми може да бъде подобрена ако се ускорят процедурите по одобрение на иновации и се използват системите от типа sandbox за тестване на приложения на ИИ. Следващата Европейска комисия трябва да постави конкурентоспособността на първо място в своя дневен ред, смята още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.


ℹ️ Повече по темата – чуйте в аудиото какво каза Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП ⬇️