Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Безопасното и свободно движение по време на пандемията от COVID-19 в Европейския съюз може да стане факт след влизането в сила на така нареченото цифрово зелено удостоверение. За да се улесни приемането му до лятото, Европейският парламент реши да ускори процедурата.

Пояснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Emil Radev

„Това е изключително важно, не само за транспортния сектор, но и за туризма и за икономиката като цяло. Трябва да се адаптираме към ситуацията, а цифровото зелено удостоверение би позволило на хората да могат да планират нормално пътуванията си, да изберат спокойно в коя държава да почиват и разбира се, да се насладят на пълноценна почивка без излишен стрес по границите. В крайна сметка туристическата дестинация също би била по-безопасна от гледна точка на общественото здраве, ако пристигащите туристи разполагат с удостоверение, което доказва, че са ваксинирани, че са с отрицателен тест или, че са преболедували Ковид 19“.

Цифровото зелено удостоверение представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, или е получило отрицателен резултат от теста, или е преболедувало COVID-19. То ще бъде прието във всички държави — членки на ЕС и ще спомогне да се гарантира, че въведените понастоящем ограничения могат да бъдат премахнати по координиран начин. Очаква се документът да стане факт през юни.


ℹ Подробностите чуйте от звуковия файл ⬇