Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш потвърждава, че България е уважаван член на Европейския съюз.


Това заяви за БГНЕС българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация, заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент, който е и един от най-добрите познавачи на македонския въпрос в Европейския парламент.

Andrey Kovatchev

„Нашето мнение са зачита. Колегите в различните институции на ЕС – Европейски парламент, Европейска комисия, Европейски съвет – разбират българската позиция, която е свързана с една чувствителна част от нашата обща българска история, както е записано в Договора за добросъседство и приятелство с РС Македония“, заяви Ковачев.

Министър Закариаш призова да се уважава българската позиция за РСМ и да не се внасят разногласия в ЕС. Тя също така заяви, че езикът на Република Северна Македония някога е бил част от българския. Нейната позиция предизвика вълна на недоволство в Скопие, дори премиерът Зоран Заев поиска проверка на автентичността на нейните думи, което наложи БГНЕС да публикува оригиналния запис на думите на високопоставения португалски дипломат.

Андрей Ковачев припомни, че в резолюциите на ЕП от 2011 г. насам са включени текстове, приети с мнозинство, за недискриминацията на гражданите, които открито заявяват своята българска идентичност и произход.

„Това са официални документи на Европейския парламент. Сега и представителят на европейското председателство на Съвета потвърди, че има история и дискриминация, която се извършва и до ден-днешен. За да разберем какво се случва днес, трябва да познаваме историята. Странно е, че правителството в Скопие се опитва по такъв начин да интерпретира и омаловажи този основен наш проблем за интерпретацията на историята и идващата от това дискриминация днес. Техните действия са в разрез с Копенхагенските критерии и с фундаменталните принципи на ЕС“, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Според него в РСМ трябва да признаят фактите и да спазват Договора от 2017 г., в който много ясно е написано, че имаме обща история, а не споделена.

„Тази история няма как да е обща и да бъде в същото време на целия Балкански полуостров, на цяла Европа или на цялото човечество, както я интерпретира Зоран Заев. Ние нямаме споделена или преплетена история в рамките на Османската империя, както се опитват да го кажат, а общата история на един народ, който не се е чувствал по различен начин и не се разделял, както ни раздели тоталитарният режим по-късно. РСМ да спазват Договора, да не ходят зад гърба ни да лобират срещу нас по света. Това се случва и в Страсбург. Да престанат чрез натиск от Страсбург да се опитват да се намесват във вътрешните работи на България по отношение на така наречените искания за македонско малцинство в България. Трябва да преустановят с образователната система, съдържаща езика на омразата срещу България. Има стотици артефакти в РСМ от епохата на Тито, които изопачават нашата обща история“, заяви Андрей Ковачев.

Тези основни елементи са залегнали в рамковата позиция, приета от предходното правителство на премиера Бойко Борисов и на декларацията, подкрепена от всички партии в 44 Народно събрание, припомни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

„Тази позиция сега се препотвърждава и в позицията на МВнР на служебния кабинет. Така че има приемственост. Тя не е силна, защото е наша, а защото отговаря на европейските ценности, на историческата истина и факти. Това я прави незаобиколима и много силна“, категоричен е Андрей Ковачев.

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов: Защитихме интереса на земеделците в България!
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Преследват хора само заради техните политически убеждения по начин, който се е случвал в най-мрачните моменти в българската история!