Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI)

 

– Госпожо Майдел, регулациите, които ЕС планира да въведе за изкуствения интелект, няма ли да бъдат твърде закъснели и могат ли да постигнат целите си?

– Европейският закон за изкуствен интелект – AI Act, в никакъв случай не е закъснял, защото той е първият в света закон, който регулира тази нова технология. Други държави като САЩ и Великобритания например използват по-леки регулации, но те дойдоха в същия момент, когато AI Act беше одобрен в ЕС. За нас важното беше ЕС да поеме инициативата по темата, защото нашата амбиция е да зададем стандартите за употреба на AI. Има сериозен риск AI да се използва за неща, които могат да навредят както на нашия начин на живот, така и на нашите демократични ценности. В някои държави като Китай вече се използва за т.нар. система за социален рейтинг, в която AI има основна роля. Там практически правата на човек зависят от това как държавата оценява неговото поведение в обществото. Ние не искаме технологиите да се използват за подобно ограничаване на граждански права, за улесняване на следенето на хората или за създаването на подвеждащо съдържание. Затова за мен беше изключително важно, че успяхме да приемем този закон в ЕС и че в него защитаваме гражданите, без да убиваме възможността компаниите в ЕС да използват и развиват изкуствен интелект.

– Как ЕС смята да се справи с нарастващата опасност от манипулации с AI в тази така важна изборна година?

– Тук рискът е много голям. Досега се опитвахме да борим дезинформацията с обяснението, че човек трябва да подбира източниците си на информация, да прилага здрав разум и т.н. С употребата на AI и възможността за създаването на т.нар. deep fakes натискът върху възприятията на хората става сериозен. Само преди седмици в социалните мрежи се разпространи видео с президента Радев, в който той рекламира абсурдна инвестиционна схема. Ако съдържанието обаче не беше това, а някакво политическо послание, дори малките дефекти във видеото нямаше да създадат достатъчно подозрение и този материал можеше да създаде сериозен политически скандал. Това се опитваме да спрем. Затова в AI Act има изискване всеки материал, създаден с AI, да носи маркер за това. Въпреки че бизнесът понякога недоволства от някои ограничения и изисквания, трябва да има мерки, които да правят тази технология безопасна. Само така можем да спечелим доверието на хората, много от които вече имат резерви и подозрения към нея.

– Няма ли въвеждането на регулации да ограничи конкурентоспособността на компаниите в ЕС спрямо тези в САЩ и Китай например?

– В AI Act се опитахме да намерим този баланс, така че в случаите на използване на AI, които създават по-голям риск, да има повече задължения за компаниите, а там, където няма – да има свобода. Това дава възможност различни езикови модели например генеративни модели да подлежат на по-голям контрол, отколкото други нишови системи, където целта е да подобрят процеси и до тях няма широк обществен достъп, както ChatGPT например. Мисля, че регулациите в този закон няма да възпрат нито един бизнес в Европа да внедри AI. Точно за да не се затруднява бизнесът, предложихме и т.нар. sandboxes за насърчаване на иновациите в сферата на изкуствения интелект. За да гарантират, че междусекторният технологичен напредък се осъществява в съответствие с регламента и друго приложимо съюзно и национално законодателство, те дават възможност за контролирано експериментиране, среда за тестване както по време на разработката, така и по време на предмаркетинговата фаза.

– Доминацията на технологичните гиганти в AI сектора няма ли да доведе до опасен монопол от тяхна страна?

– Това е нещо, което предстои да видим. В момента по-скоро наблюдаваме надпревара в инвестициите за AI между технологичните гиганти. От друга страна, виждате, че почти всеки ден някой вече предлага услуга, в която се използва изкуствен интелект. Убедена съм, че той ще стане интегрирана част в много от нещата, които вършим всеки ден. С други думи, разпространението и употребата му няма да са монополизирани. Друг е въпросът, че развитието, подобряването на AI, изисква големи средства, както множество данни, и това наистина в момента е по силите само на големите компании.


Eva Maydell - European Movement (EMI)
Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI)

Ева Майдел е член на Европейския парламент от семейството на ЕНП/ГЕРБ и един от главните преговарящи по първия в света закон за изкуствен интелект #AIAct, както и основен преговарящ по ключовото законодателство за микрочипове на ЕС #ChipsAct.

Ева Майдел е председател на Европейското международно движение (EMI), тя е сред стоте млади глобални лидери на Световния икономически форум за 2022 г. и е удостоена два пъти с наградата на Европейския парламент за евродепутат на годината, а също така е част от престижните класации на „Политико“ за 28-те най-влиятелни личности в Европа, както и 40-те най-влиятелни евродепутати.