Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Преди дни Комисията на Европейския парламент по промишленост и изследвания гласува проект на законодателен акт за улесняване на обмена на данни в рамките на единния пазар. Предложението определя условията за повторно използване на данни от публични органи, частни дружества и граждани, като целта му е да даде възможност за безопасно споделяне на чувствителни данни, съхранявани от публични органи, и да регулира обмена на данни от частни субекти.

През последните няколко години ЕС направи много, за да подобри управлението на данни, каза за БНР Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник член на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.

Eva Maydell

“Направихме много в законодателството и в частта, която се отнася за обмена и споделянето на лични данни чрез регламента GDPR, който събра доста популярност, както от една страна за това, че прави нашите лични данни да бъдат по- защитени, но също така създаде и някои трудности за по- малките и средни предприятия и по- малките институции, които трябваше да се съобразят с неговите правила. Това, което се опитва регламентът да направи е нещо като шенгенско пространство за данни.” поясни още Ева Майдел.

“Такова пространство, в което данните да могат да се обменят свободно, спрямо нашите правила и принципи, но не на всяка цена. Все пак Европа е континентът с най- голямата индустриална база данни. От своя страна дигитализацията и всички индустриални процеси, както и ръста на свързаните устройства, които наблюдаваме в момента, големите масиви от данни, означава, че навлизаме в един нов период на ускорено генериране на индустриални данни.”

Общият регламент относно защитата на данните постановява строги правила за обработването на данни въз основа на съгласие. Целта е да се гарантира, че физическото лице разбира с какво се съгласява. Това означава, че съгласието трябва да бъде изразено свободно, конкретно, информирано и недвусмислено в отговор на искане, представено на ясен и прост език. Когато дадено лице изрази съгласие личните му данни да бъдат обработвани, можете да обработвате данните само за целите, за които е дадено съответното съгласие. Какво е мнението на видинчани, относно защитата на личните им данни?
“Вече имаше доста случаи, където изтекоха. Щом едни хакери успяват да пробият тази система … Притеснявам се от това някой случайно да не ми хакне профила, на мен ми се е случвало два пъти да ми хакнат профила- не е от най- приятните работи, но се случва и някак си съм свикнала с това и не ми прави толкова голямо впечатление … Има моменти, в които все едно има срив в системата и всичко става много бавно.”- коментираха видинчани.

С Общия регламент за защитата на данните се определят подробни изисквания към дружествата и организациите относно събирането, съхраняването и управлението на лични данни, приложими за европейските организации, които обработват лични данни на физически лица в ЕС, както и за организации извън съюза, чиято дейност е насочена към лица, живеещи в него. Когато личните данни се предават извън ЕС, те трябва да продължат да бъдат защитени от разпоредбите на Общия регламент за защитата на данните.


ℹ Чуйте в аудиото целия коментар по темата на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел ⬇

ИЗТОЧНИКБНР - "Рестартирай Европа. По-силна - за теб"
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов: Стратегията „От фермата до трапезата“ цели увеличаване на площите за биоземеделие
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Не България, а антибългаризмът на югоелитът в Скопие пречи за членството на РС Македония в ЕС!