Andrey Novakov
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който заедно с всички евродепутати от ГЕРБ/ЕНП и с още стотици свои колеги, както и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, излязоха пред сградата на парламента в Брюксел в подкрепа на Украйна и нейния народ. #SolidarityWithUkraine 🇺🇦 #StandWithUkraine

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в интервю за Радио „Фокус” 

Водещ: Европейският съюз заяви, че ще разгледа сериозно молбата на Украйна за страна кандидатка за членство в Общността, отчитайки политическата тежест на този ход и драматичните обстоятелства, както и колебанията на много държави-членки.
Обещанието за разглеждане на молбата за членство дойде на извънредната сесия на Европейския парламент, на която президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи емоционален призив към Европейския съюз да докаже, че е с тях. С бурни
аплодисменти и на крака европейските лидери и евродепутатите приветстваха Володимир Зеленски. Дали това ще бъде достатъчно да спре Русия, да спре Путин? Въпросът е към евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Андрей Новаков: Краткият отговор на въпроса, който ми зададохте – ще бъде ли достатъчно това, за да се спре руската агресия, е: най-вероятно не, но е добро начало. Като се има предвид, каква беше първоначалната реакция преди три-четири дни, аз мисля, че наблюдаваме окопитване на Европа с доста по-смели действия, в които страхът не диктува стъпките, които Съюзът прави, а действа смело, както трябваше да го направи още в началото. Като забележете, тук не говоря за това, че трябваше да отговори на агресията с агресия – би било много погрешно, но в същото време да не обръща гръб на своите партньори и приятели, защото това е сигнал към всички останали от Източното партньорство, които гледат към Европа. Това означава, че Европа се грижи за своите съюзници, за своите приятели и не ги оставя в беда. Още повече, когато тази беда им се стоварва точно заради проевропейската ориентация на държавата.

Водещ: Г-н Новаков, казахте, че това е добро начало – какво следва след него?

Андрей Новаков: По време на тази извънредна пленарна сесия имаше няколко заседания. В едно от тях отправих предложение до Европейската комисия, която да създаде специална финансова инициатива за подкрепа на държавите, които приемат бежанци от Украйна, като тази помощ трябва да подкрепи всички държави, които настаняват, транспортират и лекуват всички, които бягат от войната в Украйна. Като предложението ми е такова, че държавите могат да започнат да харчат още сега, в момента, считано от началото на войната, като ще поучат средствата си малко по-късно, след като предоставят документи за свързаните с това разходи. Идеята е Европейската комисия да е близо до своите граждани тогава, когато те проявяват солидарност. Това потенциално засяга и България като една от страните, към които са се насочили доста от бежанците от Украйна.

Водещ: Въпросът е, как може да се възпре руския президент, как може да се овладее войнолюбието на неговата клика, как може да се укроти беса, който ги е обхванал. Ето, бившият руски и президент, и премиер Медведев се обърна с подигравка към Европейския съюз, твърдеейки, че санкциите за тях нямат никакво значение, защото те са ги
предвидили и са си разчели така действията, че да си довършат операцията.

Андрей Новаков: Аз съм сигурен, че те са го предвидили. И пред нас има два изхода. Единият е да вярваме на това, което ни казва официален Кремъл в своите изявления, другото е да вярваме на числата. Само два дни, след като ключови руски банки бяха изкарани от системата за международни преводи, оказва се, че много от тях нямат ликвидност да се разплащат с всички клиенти, които искат да изтеглят парите си от там. Рублата се срина до исторически ниски нива. И аз мисля, че ако има нещо, което би могло да озапти настоящото ръководство на Руската федерация, то е самият руски народ, тогава, когато усети всички несгоди от грешните решения, които неговите управляващи взимат. Защото това, което си докара в момента на главата ръководството на Руската федерация, е изолация от почти цял свят. Видя се, че вълна от съпричастие към онези, които се оказаха невинни жертви на непровокирана агресия, дойде буквално от почти всеки край на света. В същото време никой не симпатизира на онзи, който без повод е навлязъл в чужда суверенна държава, която и в момента дава жертви, невинни, включително деца и жени. Като се абстрахираме от пропагандата, която се лее и от двете страни, има достатъчно източници, от които виждаме, че ракетен обстрел попада в жилищни блокове. Без да се наемам да кажа дали това е направено нарочно или не, фактите са такива – невинни хора, семейства загиват. Да не говорим, че всеки от нас или поне повечето от нас са гледали видеа, в които танкове газят коли по светофарите. Как може да останеш равнодушен, когато гледаш това? Аз поне не мога. И затова Европа трябваше да покаже солидарност. Това, което се случи на сесията в европарламента днес, бе историческо. Това, че Европа ще помогне на Украйна с финансиране, с пари, с гориво, с всякакви провизии, означава много точно в този момент, тогава, когато украинският президент се включи в пленарното заседание от бункера си. Същото направи и председателят на украинската Рада.

Водещ: Европа приветства искането на Украйна за членство в Европейския съюз. Обаче, има ли бърз коридор за Украйна в Европейския съюз?

Андрей Новаков: Бърз коридор е по-скоро решение, към което не бива да изпитваме чак такова увлечение. Приемането в Европейския съюз е процес, който отнема дълго време. Спомняме си какъв път изминаха и България, и Румъния, и Хърватия. Би било несправедливо да се пренебрегнат всички изисквания на държава, която може и да не е готова да се присъедини към Съюза. Това не означава обаче, че Съюзът не може да окаже всякаква подкрепа, включително към страна, която има статут на кандидат-член. Но не бива и водени от емоцията и тази кризисна ситуация да загърбим всички изисквания, които всяка една от държавите, които са вътре в Европейския съюз, е приела. Да не говорим, че тук трябва да си дадем сметка и за всички рискове, които възникват за Съюза, ако го направи точно в момента, по време на война. Но беше много силен сигнал.

Водещ: В крайна сметка какво ще се случи от това? Ще започнат ли преговори за членство с Украйна? Докъде ще стигнат? Какво ще се случи, ако междувременно руската агресия ескалира? Тези въпроси, чакат отговор.

Андрей Новаков: Оттук насетне Европейският съюз много по-интензивно ще бъде участник в събитията, които се случват в Украйна, давайки все по-ясна сметка да се разбере, че това е атака към европейската цивилизация и към приятел на Европейския съюз, към който не можем да останем равнодушни. Защото това не са само приказки. Видя се, че по отношение на пари, на провизии, на храна, на всякаква подкрепа, включително и не само на територията на Украйна, а и на територията на Европейския съюз, Съюзът се събуди и ще помогне на Украйна. И аз мисля, че това беше правилно.
Защото ако бяхме навели глава пред това, което се случва там, кой можеше да даде гаранция след това за Грузия, за Молдова? Къде щеше да спре тази агресия? Това днес беше много силен знак за това, че няма този път Съюзът да подвие опашка пред страха, пред бомбите, пред ракетите и ще застане до своя украински приятел.

Водещ: Включвайки се от бункера в Киев, украинският президент използва думата
„незабавно“ за приемането на Украйна в Европейския съюз. Как може да се съпостави неговото военно „незабавно“ с брюкселската единица за време?

Андрей Новаков: Опитвам се дас е поставя на негово място – в бункера, докато обстрелват държавата ти, докато стотици хора губят живота си вероятно всеки ден, е напълно разбираемо той да се изрази така. Аз, разбира се, тук не се наемам да меря времето така, като тече в бункера, и така, както тече в един офис на Европейската комисия в Брюксел. Със сигурност е различно. Но аз мисля, че и преди да стане член на Европейския съюз, Украйна има много какво да получи от Европа и Европа има много какво да й даде. Относно процедурата по молбата на президента Зеленски, тя трябва да бъде предадена от Френското председателство за разглеждане. Съветът следва да съобщи за това на Европейския парламент и на националните парламенти и да възложи на Европейската комисия оценка, която обичайно отнема година и половина. Аз не мисля обаче, че тези срокове са релевантни към момента.

Водещ: Виждате ли, много трудно, г-н Новаков, се намира решение в тази ситуация. Решение, което да възпре Путин, да възпре Русия, решение, което да помогне на Украйна, решение, което да спаси човешки животи. За това говорим в момента – за спасение на човешки животи.

Андрей Новаков: Разбирам ви и знам какво визирате в това. Изпратените средства за отбрана имат за цел точно това – да спасят животи. Забележете – тези безпрецедентни в историята на Съюза санкции, които бяха наложени на Руската федерация, я поставят в положение, в което да не може да издържи вечно с тях. Може след време да се окаже, че те са били една от спирачките руската военна машина да се разгърне повече, тъй като забележете, че недоволството от това, което се случва в самата Русия, расте. Тогава, когато не можеш да си изтеглиш парите от банката или те вече не струват нищо, хората ще започнат да задават въпроси: защо се затриват работни места, защо бизнесите им не работят, защо не могат да получат заплатата си. Тогава ръководството на Руската федерация ще трябва да обясни или най-малкото да преразгледа действията си. Такива санкции не са налагани никога на никого и аз мисля, че това е немалка крачка. Съюзът беше с право упрекван, критикуван, включително от мен, че мерките и санкциите, които предприе в началото, бяха много мекушави. Видя се, че само два-три дни по-късно те бяха преразгледани и от забрана за изнасяне на резервни части за пътнически самолети – забележете, нещата отидоха до там Русия да бъде извадена от международната система за валутен обмен, за парични преводи. Това, оказа се, е голям шок за руската и без това разклатена икономика. Видя се, че действията на Германия по отношение на „Северен поток“ 2 също бяха отчетени като много сериозна заплаха за руската икономика. Това са все мерки, които биха според мен до огромна степен оказали влияние, накарали правителството на Русия да преразгледа действията си в Украйна. В противен случай ще се окаже в такава изолация, в която да не може въобще да комуникира, да няма никакъв
стокообмен, икономика, социални, културни, каквито и да било връзки с Европа и с останалата част от света, може би като изключим Китай.

Водещ: Зная, г-н Новаков, че Европейският парламент има практика да изпраща делегации с евродепутати. Бихте ли подготвили делегация от ваши колеги, които да отидат сега в Украйна?

Андрей Новаков: Европейският парламент има практика да пътува, да прави делегации до такива конфликтни зони. Аз очаквам и сега да има такава. Аз би се включил, аз бих участвал и бих пътувал до Украйна час по-скоро, ако такава делегация се направи и сформира.