Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI) Ева Майдел участва в онлайн среща на граждани с евродепутати на тема „Очакванията на гражданите за Европейския съюз“, организирана от Бюрото на ЕП в България.

Тя коментира предстоящата реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС, като изрази надежда, че тя ще бъде фокусирана върху бъдещите политики на ЕС и върху това, как той ще изглежда след 10-15 години.

Според Майдел има няколко политики, върху които трябва да се обърне повече внимание занапред. Първата е да се създадат по-добри механизми за реакция и координация на здравни кризи.

Eva Maydell„Не смятам, че това ще бъде единственият тип пандемия, с която ще трябва да се справяме занапред“, обясни тя и подчерта, че ако тези неща се подобрят, гражданите ще имат по-голямо доверие в ЕС.

Втората тема, която концентрира най-големи очаквания на гражданите според Майдел, е какво ЕС прави за икономическото състояние след кризата.

„ЕК вече свърши доста неща и сравнително по-бързо отколкото при предходни кризи, защото насочи помощта си към бизнеси и граждани, като предостави допълнителни средства на правителствата. Но на тази криза може да се гледа и като възможност за икономическа промяна“, обясни тя.

Като трета важна тема, върху която ЕС трябва да се фокусира, българският евродепутат посочи дигитализацията на Европа.

„Често Европа е критикувана, че изпусна първите няколко вълни на голяма дигитализация. И това изоставане заплашва да има своите последствия върху икономиката на бъдещето, която трябва да е с по-висока добавена стойност и да носи по-голяма конкурентоспособност. И това може да заплаши начина, по който живеем в Европа“, подчерта Майдел.

Тя коментира и темата за Зелената сделка и къде трябва да инвестираме средствата.

„Трябва да инвестираме в тези линии, в които ще сме най-конкурентоспособни. Защото само по този начин работните места ще станат по-добре платени“, посочи Майдел. Според нея трябва да се инвестира и в енергийната ефективност. „В ЕС 40% от енергийното потребление и 36% от въглеродните емисии идват от сградите. За това трябва да увеличим темпа на реновирането на сградите. Това ще ни помогне да намалим и вредния отпечатък върху климата“, обясни тя.

Майдел говори и за неравномерното разпределение на медицински специалисти, което кризата около коронавируса изведе на преден план.

„Има региони в Европа, където здравните системи имат недостиг“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Според нея трябва да се предприемат конкретни мерки за миграцията на здравни специалисти към Западна Европа.

Според Майдел кризата е показала и колко стратегически правилно е било решението да влезем в чакалнята на еврозоната.

„Вече сме по-тясно свързани с втората най-голяма резервна валута в света – еврото. И това ще ни даде възможност да се възползваме от инструментите на Европа за финансова и експертна помощ“, подчерта тя. Майдел изрази надежда, че пътят ни към еврозоната ще бъде обединяваща тема за българските евродепутати.