Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург бе проведен дебат относно обстановката в Либия и мерките, които предприема Европейският съюз с цел постигане на дълготраен мир в страната.

Участие в дебата взе българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който следи отблизо случващото се в северноафриканската страна в контекста на миграционната ситуация.

Емил Радев отбеляза, че близо осем години след започването на революцията в Либия страната все още е разделена и нейните граждани дават ежедневни жертви заради нападенията на враждуващи фракции. Той призова Европейският съюз да има ясна, последователна и проактивна политика спрямо Либия и да окаже безрезервна подкрепа на признатото от ООН правителство на Файез ал-Сараж с цел възстановяване на държавността в страната.

За целта, според евродепутата, Европейският съюз следва да подпомогне усилията на правителството да установи пълен контрол над цялата територия на Либия.

Освен това ЕС следва да окаже продължителна техническа и финансова помощ в борбата срещу Ислямска държава, както и срещу трафикантите на хора. В този контекст българският представител настоя ЕС и държавите-членки да увеличат действията си за гарантиране сигурността на либийските граници, особено морските такива, чрез предоставянето на необходимата техника и чрез обучителни програми за либийските гранични служители. Той призова още за продължаване мандата на европейската мисия EUBAM Libya и след 31 декември 2018г, когато изтича.

В заключение Емил Радев подчерта, че Европейският съюз трябва да впрегне всички ресурси, с които разполага, за да помогне на официалното правителство да превърне Либия отново в мирна държава.

Предишна статия„Да върнем родителите в училище“ – инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов се проведе в Бургас
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и народният представител Пламен Нунев посетиха Община Бяла