„РСМ ще започне преговори с ЕК, когато включи българите в Конституцията“, каза в предаването „Брюксел 1“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Andrey Kovatchev

„Втората междуправителствена конференция, която ще означава и отваряне на преговорни глави/клъстери, ще се проведе чак когато парламентът на РСМ гласува и българите станат държавотворен народ. Колко време ще трае този процес зависи от страната – кандидат. Видяхме, че в София френското предложение беше прието с повече от 170 гласа, а в Скопие само управляващите гласуваха за предложението на Франция, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ накара депутатите на тази партия да подпишат нотариално заверени декларации, че няма да подкрепят вписването на българите в Конституцията. Надявам се обаче, че ще бъде проявен разум“, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, като подчерта, че от признаването ѝ досега през последните 30 години България най-много е искала и продължава да иска РСМ в ЕС, но реформирана и демократична!

Според Андрей Ковачев у нас трябва да има публичен регистър на хората, получили българско гражданство, защото секретността увеличава стигмата.

„Тези хора доброволно са дошли с документи на предците си да докажат, че са българи и да получат българско гражданство“, казва той.

Според евродепутата трябва да има и достатъчно финансиране на българските общности зад граница – нещо, за което държавата ни е в дълг.

„И не само към РСМ, но и към общностите ни в други страни. Трябва да поддържа българистиката в университетите в чужбина. София трябва да отдели и финансов ресурс и за комуникиране на българските позиции извън страната, за да не изпада в положение да казва: „Нас не ни разбират“, коментира Ковачев.


ℹ️ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото