Alexander Yordanov
Александър Йорданов - СДС/ЕНП

Българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов е изпратил специално писмо до председателя на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер. В него той настоява на 16 април да се отдаде почит към невинните жертви, загинали през 1925 година по време на комунистическия атентат в храма „Св. Неделя” в София.

ℹ️ Пълния текст на писмото: ⬇️

 

До г-н Манфред Вебер,
Председател на групата на Европейската народна партия
и членовете на групата на Европейската народна партия

Уважаеми г-н Вебер,
Уважаеми колеги,

На 16 април се навършват 95 години от деня в който през 1925 година терористична (паравоенна) група на Българската комунистическа партия взривява катедралата „Света Неделя” в центъра на българската столица София. За кървавия атентат е избран момент, в който храмът е бил пълен с представители на политическия, военен, духовен и културен елит на страната, които са присъствали на погребална церемония. Загиват 213 души, а 500 са ранени, като някои от тях по-късно почиват от раните си. Сред невинните жертви има жени и деца. Логистичната подкрепа за атентаторите е осигурена от ръководството на Българската комунистическа партия, съветският болшевишки режим и Коминтерна. Целта е да се всее страх и хаос в обществото като подготовка за въоръжено завземане на властта.  
            Атентатът в храма „Света Неделя”в София е най-големият наземен терористичен акт в европейската история.
            Уважаеми г-н Вебер,
            Уважаеми колеги,
            Нека в тези мъчителни дни на страдание и скръб по жертвите на пандемията Covid-19 не забравяме истината за ужасните престъпления, осъществени от комунистическите партии и режими. Нека да си спомним и почетем паметта на невинните жертви.
                       

С уважение:
Александър Йорданов  

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Държавите, наложили най-строги мерки, ще излязат първи от кризата
Следваща статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: Важно е да чуем хора, които могат да анализират данни