Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена и да направим така, че да имаме един буфер от запаси в ЕС – на медицински материали, на медикаменти, на стоки, преди да предприемем последващи действия!


Това каза в предаването „120 минути“ българският евродепутат Ева Майдел, която е част от ЕНП, най-голямата парламентарна фракция в Европейския парламент.

– В какво по-точно службата за външно действие обвинява Китай?

– Аз смятам, че към момента за абсолютно всички европейски институции и до голяма част за европейските граждани е ясно, че Китай се опитва да намали до някаква степен своята вина за разпространение на вируса. Дори, по-конкретно се опитва да направи така, че да стане основна държава, която да има принос в борбата с него. Точно за това, още преди един месец самата аз публикувах статия, в която ясно казвам, че Русия и Китай произвеждат своята версия на случващото се и това няма нищо общо с реалността, която се случва в Европа.

Тази тяхна версия е насочена да раздели държавите членки в ЕС. Тяхната версия, която те се опитват да направят по-явна чрез различни видове пропаганда и дезинформация, никъде не споменават помощта между държавите членки, никъде не говорят за това, че Германия често взема френски пациенти, никъде не говорят за това, че румънски доктори отидоха в Северна Италия.

Не говорят за това, че България шие предпазни облекла за Австрия. Единственото, което виждаме в тяхната пропаганда са един или два самолета, които са пристигнали в Италия с помощите. Така че аз смятам, че това, което пише в доклада, вече е абсолютно ясно за абсолютно всички европейски граждани, но със сигурност за институциите, така, че не е нещо ново непременно.

– Вие лично имате ли съмнение, че този доклад е олекотен, че службата на господин Борел се е поддала на китайски натиск, за да премахне някои от най-острите заключения срещу Китай в този доклад?

– Първо трябва да кажем, че това звено за дезинформация, което е част от т.нар. външно министерство на ЕС, има много важна роля. Нейната роля всъщност е ЕС да не става цел на координирани информационни атаки и да може да ги предвижда тези неща, да ги описва, да ни информира. За мен случая с Китай и Русия в тази пандемия е изключително ясен и точно затова, тук, в момента е много важно ние да си отговорим на малко по-големия въпрос – Какво правим оттук нататък с Китай, какви ще бъдат нашите взаимоотношения. Влиянието на Китай е изключително голямо и нашето взаимодействие с Китай в определени сфери. Ако искаме Китай да бъде наш партньор в определени сфери – как ще продължим работа с тях, и това са важните въпроси в момента пред ЕС, на които ние трябва да си отговорим и по които трябва да работим и дебатираме.

– Австралия, САЩ, Германия поискаха разследване за началото на епидемията от COVID-19 в Китай. Франция допълни, че има много неизвестни в момента. Как Брюксел трябва да стигне до истината, при положение, че Европа е много зависима от китайското производство?

– Смятам, че едва ли ще знаем всички детайли, независимо дали те са поискани от Брюксел, Берлин или Вашингтон, просто защото Китай не иска да допусне това. Но вече в крайна сметка имаме информация, че Китай е знаел много по-рано и не е реагирал. Имаме и подозрения, които са обосновани, че са прикривали истински цифри за заразата. Точно затова, както и вие споменахте, истинският въпрос е за зависимостта, която имаме с Китай. Тя трябва да бъде намалена, а Европа трябва да изработи много ясна стратегия. Трябва да анализираме кои са секторите, в които искаме да си върнем автономност в Европа.

Искаме да направим така, че тези сектори да произвеждат в по-голяма близост до Европа, например в Западните Балкани или защо не на територията на ЕС. Но като първа стъпка дори, по-важно, това, което трябва да направим е да направим така, че да имаме един буфер от запаси в ЕС – на медицински материали, на медикаменти, на стоки, преди да предприемем последващи действия, но това е истински важният въпрос в момента, по който смятам, че вече няма човек, който да не е осъзнал неговата важност и че трябва да имаме много бързи и навременни действия в следващите няколко месеца.

Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Абсурдния текст в пакета “Мобилност”, за връщане на водача, задължително трябва да се премахне!
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: ЕСВД не се е подала на натиска на Китай да промени доклада си относно дезинформацията за COVID19!