Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

България и Румъния вече са част от Шенгенското пространство по въздух и вода. От вчера отпадна въздушният контрол за гражданите на двете страни в цялото пространство за свободно движение, както и граничният контрол по Черно море между България и Румъния. Той обаче остава по река Дунав между двете страни, тъй като тя се смята за сухопътна граница. Контролът се запазва и на границата с Гърция, където напливът е най-голям, особено през лятото.
До решението се стигна през декември миналата година след като беше свалено ветото на Австрия за двете страни и на Нидерландия само за България.

В докладите си за оценка още през 2011 г. ЕК потвърди, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания, за да бъдат изцяло част от Шенгенското пространство. Комисията активно подкрепяше този процес.

Andrey NovakovЩе отнеме време, за да могат повечето хора да свикнат с новия режим на пътуване, а той е положителен, смята българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Започна и обратното броене за присъединяването на България към Шенген и по суша, категоричен е той.

„Това е необратим процес. България къса все повече с 90-арското си минало и се приближава все повече към европейското си бъдеще.“

Новият Европейски парламент ще заработи есента. През 2025 г., след като изборите в Австрия вече са отминали, е напълно резонно да очакваме страната ни да се присъедини и по суша, поясни Новаков в интервю за БНР.

„Всеки път, когато се види светлина в тунела, се оказва влак“, отбеляза той, като направи предпазлива прогноза за влизането ни в сухопътния Шенген догодина.

Евродепутатът изрази очакване за среща с експерт от ЕК, който да обясни как така река Дунав не е река и не се води граница по вода.

„От днес България пази още 26 граници в ЕС – това е сериозна отговорност и повод да поискаме повече хора от „Фронтекс“. Повод да поискаме допълнителна подкрепа винаги ще има“, изтъкна Новаков.

„Ако получа номинация, бих я приел“, уточни Андрей Новаков за евентуалното си явяване отново като кандидат за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Реториката за Народно събрание, националният контекст ще доминира над европейския, заяви Новаков относно предстоящата предизборна кампания. Според него вот 2 в 1 би бил сериозно предизвикателство за всички – и за участниците, и за гласуващите.


ℹ️ Цялото интервю и повече по темата чуйте в звуковия файл ⬇️