Emil Radev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отново отбеляза Деня на народните будители, като дари книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. За десета поредна година той прави този жест в знак на подкрепа към каузата на съвременните будители, които работят в библиотеките.

Дарението включва нови издания, голяма част от които са на историческа тематика – за Съединението, за Македонския въпрос, за Балканските войни, а също и романи от съвременни български автори, детска литература и др.Emil Radev

Емил Радев поздрави екипа на варненската библиотека, като му пожела здраве и успех, за да продължава да следва своята мисия все така отговорно и с новаторски подход.

Emil Radev„Бъдете и будете, скъпи приятели! Като пазители на книжовното наследство Вие носите светлината на книгите и знанието, която е крепила българския дух и в най-мрачните времена”, заяви евродепутатът в обръщението си към библиотекарите. Той коментира с присъстващите излезли наскоро проучвания, според които 35% от българите не са прочели нито една книга през последната година. По думите на Емил Радев тази статистика е повод за тревога, тъй като от четенето и образованието зависи бъдещето на нацията ни.

Emil Radev

Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков”, благодари на Емил Радев за дарените книги и за неговата съпричастност към дейността на библиотечната общност.

Тя лично връчи първата абонаментна карта за библиотеката на 3-годишната дъщеря на евродепутата.

 

 

Emil Radev„Като родител се радвам, че и малката ми дъщеря вече обича книгите, въпреки че още не може да чете, а като посланик на библиотеките в Европейския парламент искрено се надявам все повече деца да посещават библиотеките и да се вълнуват от хубавите книги, които ще открият там”, заяви Емил Радев.

Emil RadevРадка Калчева информира, че най-малките приятели на библиотеката, които имат абонаментни карти, непрекъснато се увеличават. Сред тях се откроява и 2-месечната Ани, която вече посещава заедно с майка си Стаята на приказките в Детския отдел. Директорът на РБ „Пенчо Славейков” сподели, че именно към децата са насочени голяма част от новите инициативи за насърчаване на четенето. Сред успешните проекти Радка Калчева изтъкна и първия в страната Библиомат, реализиран със съдействието на евродепутата Емил Радев. В близките дни предстои във Варна да бъде монтиран още един Библиомат, така че повече хора да могат да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивните и празничните дни, без дори да се налага да влизат в библиотеката.

Емил Радев разгледа с интерес новата изложба, която днес бе открита във фоайето на варненската библиотека – „Непознатият Христо Самсаров”. Интересната експозиция разказва на посетителите за живота на Христо Самсаров – възрожденски учител, кмет, народен представител, общественик и първи преводач на Сервантес на български език. Неслучайно изложбата, посветена и на 140-ата годишнина от публикуването на първия превод на романа „Дон Кихот” на български език, е част от Седмицата на Сервантес у нас, организирана от Испанския център към катедра „Романистика” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и секция „Сравнително литературознание” към Института за литература към БАН.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Европа очаква най-накрая България да има правителство, което да взима легитимни решения
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Има опити за противопоставяне на клубовете в Охрид и Битоля с този в Благоевград, които нямат връзка.