Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

 Във време на тежки кризи останахме единствената държава в ЕС, която няма одобрен План за възстановяване, буксуват и оперативните програми. Нищо не се получава с това управление. Държавата е без одобрен План за възстановяване и развитие. За съжаление за нас в Европа вече се говори не с добри чувства.


Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE) Емил Радев във Варна, по време среща и открита дискусия по инициатива на МГЕРБ-Варна, в която участваха зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ/СДС, председателят на МГЕРБ Георг Георгиев и Славена Точева, народен представител от ГЕРБ/СДС и областен координатор на МГЕРБ-Варна.

По думите му сигналите за натиск над прокуратурата будят тревога сред европейските ни партньори, но управляващите не искат тяхната обективна оценка за предприетата съдебната реформа.

„По начина, по който се действа, можем да очакваме, че в следващия евродоклад за върховенството на закона ще ни напомнят, че прокурорите са толкова независими, колкото и съдиите и не трябва да има никакъв политически натиск. Не бива да допускаме да тръгнем по пътя на Полша, срещу която е задвижена най-тежката санкционна процедура по чл. 7 от Договора за функционирането на ЕС, свързана с независимостта на съдебната система”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП .

Той поясни, че заедно с колеги от българската делегация в Европейския парламент са изпратили официално запитване до ЕК дали страната ни ще се възползва от независимата експертна помощ, която може да получи за реформирането на специализираните съд и прокуратура.