Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Изборите в България и резултатът от тях нямат никакво значение за отношенията с Република Северна Македония, освен че се отлага междуправителствената конференция с ЕС, докато в София не се формира ново правителство.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев за сайта МКД.

Andrey Kovatchev

“Не знам защо някои в Скопие смятат, че изборите в България ще имат някакво значение. Ние нямаме различна политика по въпроса за Македония, независимо дали е ГЕРБ, Слави Трифонов или БСП, че да се очаква нещо след изборите да се промени”, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той повтори, че Договорът за приятелство трябва да се изпълнява, особено “в частта за общата история на един и същ народ, който е бил разделен насила”, а съвместната комисия по историческите въпроси трябва да продължи да работи.

Евродепутатът подчерта, че не трябва да има омраза, а двете страни трябва да си сътрудничат, да си помагат и да отстранят някои части от учебниците, които са били съставени по времето на комунизма.

Според Ковачев междуправителствената конференция няма да може да се състои, докато не се формира правителството в България, а кога ще стане това, никой още не може да предвиди.

Все пак той каза, че ако се изпълнява договорът и ако “има разбиране” за общата история, тогава може “още утре” Република Северна Македония да започне преговори с ЕС.

“Отговорът е в Скопие – дали югоносталгията към Тито и омразата към България е толкова важна за РС Македония, за да може да надделее над европейската ѝ перспектива”, категоричен бе  Ковачев.

ИЗТОЧНИКpolitika.bg
Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Европа осигурява средства за проекти за улавяне и използване на въглероден диоксид
Следваща статияЕвропейския парламент подготвя нова стратегия за безопасно и чисто пътуване