Andrey Novakov
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време учредителната среща на Групата за мониторинг на кохезионната политика към ЕНП, на срещата Новаков бе определен за неин председател. В първото заседание участваха още председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и еврокомисар Йоханес Хан.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, определен за основен докладчик по процедурата за освобождаване от бюджетна отговорност, в интервю за Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“

Европейският парламент определи Андрей Новаков за основен докладчик по процедурата за освобождаване от бюджетна отговорност за 2022 г.  Знае се, че това е един от основните доклади в работата на институцията, който анализира разходите в бюджета на Европарламента и прави оценка на целесъобразността на плащанията. Какъв е ръстът за ангажиментите и плащанията на Европейския парламент през въпросната 2022 г.?

Наш гост е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус“ “Това е България“, г-н Новаков.

Здравейте и благодаря за детайлното описание на това, което се случи преди няколко дни, защото за мен е важно на първо място, че откакто България е член на Европейския съюз, за първи път българин поема тази роля, и това е оценка на цялата българска делегация. Ще ми се по-често името на  България да се свързва с такива положителни новини.

За първи път досега този доклад е поверен на българин, това е и защото вие не сте новак във финансите на Европейския парламент. През последните пет години сте част от преговорните екипи на институцията за ежегодните бюджети на Европейския съюз, работите в Комисията по бюджет и в Комисията по бюджетен контрол. Какво означава освобождаване от бюджетна отговорност?

Това сложно словосъчетание, което има смисъл на брюкселски език, но на български можем да кажем, че това е отчет. Така правиш проверка на направените разходи. В България такава процедура не съществува, но в Брюксел процедурите са две – първо, приемаш бюджета в края на годината. И в началото на следващата отчиташ всяко евро от него. И започваш да задаваш въпросите – кое наложи да се похарчат пари, например, за закупуване на допълнителни материали за борба с Ковид, за PСR тестове, защото това е увеличение на бюджета на Европейския парламент. Включително на най-битово ниво от шофьорите до парите, които харчим за превод, за да можем да достигаме до повече хора. Питаме и за парите, които Европейския парламент харчи за медии, за програмите, които има в отделните държави-членки, за да прави Европа по-популярна. Можеш буквално по този начин да проверяваш работата на всеки отдел, включително на евродепутатите за това, как са разходвани парите на Европейския парламент. А те са почти 2 млрд евро. В този ред на мисли, съм пределно мотивиран да направя доклад, който в изборна година обичайно е изключително зареден политически. Много от евродепутатите го ползват за кампанията, затова и поправките, които се внасят в него, са често пъти политически мотивирани за увеличаване на разходи или за намаляване на други. Включително тази тема за това, къде трябва да е ситуиран Европейският парламент? Нужно ли е да има три седалища – в Люксембург, в Брюксел и в Страсбург? Колко пари струва това на данъкоплатците? Каква е причината да се прави? Може ли да се промени?

Голяма отговорност ви е поверена.

Благодаря за това, което казвате. Усещам го като нещо, в което се чувствам полезен и то в разговор с други колеги да намерим златното стечение. Имах и разговор с председателя на Европейския парламент г-жа Мецола в тази връзка. Защото в този доклад ще влезе и “Катар гейт“, този скандал, който нанесе изключителна щета върху реномето на Европейския парламент. За това има ли как занапред да се предотвратява, защото вярвате или не, това има и бюджетно измерение. И случаите с насилие в Европейския парламент, както и “Катар гейт“ имат бюджетно измерение. Защото на парламента се налага да наема адвокати, кантори, да защитава името си и да се бори за това да не понася щети за поведението на един или на друг евродепутат.

В какво състояние са финансите на Европарламента, г-н Новаков, казахте, че бюджетът е 2 млрд. евро?

Ами 2022 г. беше необичайна година. Ковид даде своето отражение, защото се налагаше въвеждането на мерки, които струват пари. Имаше период, в който правехме PСR тестове и ваксини на всеки човек, за да може той да пътува, включително на евродепутатите. PСR тестовете се правеха с валидност за 72 часа, всичко това беше за сметка на Европейския парламента, за да може той да функционира добре. От тази гледна точка ще съм изключително внимателен в проверката на тези факти, за да разберем необходимо ли е било, колко хора са се възползвали, дали са купени възможно най-евтините материали за това, до каква степен те са били  необходими, използвали ли са ги по предназначение?  Въобще всичко за средствата, които се отделиха за сигурност, защото това беше година, в която имаше заплахи. Това беше годината, когато започна войната в Украйна. Скочиха изключително много цените на газта и на горивата, на електроенергията, разходите на Европейския парламент също скочиха. Знам, че макар още да не съм готов с отчета до края, има сектори, в които парите са на минус, особено тези за сгради, защото се въведе такъв режим, в който парното в парламента се изключва, за да могат да се пестят пари заради високите цени на горивата. И още, и още, и още. Ще направим и препоръки. Препоръките са свързани с това Европейският парламент и неговата работа да станат малко по-разбираеми за хората в целия Европейски съюз. Искам да правим такива инициативи, които да покажат, включително на всички българи, по общини, по региони, че дезинформацията и фалшивите новини,  които обясняват, че в Европейския парламент се гласуват досиета, с които можеш да забраниш кръщанетата, че можеш на някой да му отнемеш детето и да го накараш да признае един или друг начин на живот за валиден или не, та тези фалшиви новини повечето пъти са лишени от какъвто и да е смисъл или истина. Че Европейският парламент се занимава с неща като например с това да можеш да говориш безплатно в Европейския съюз, като премахнеш роуминга, да можеш да пътуваш свободно, защото Европейският парламент е гласувал и за това България и Румъния да влязат по-бързо в “Шенген“, това са важните теми. Защото всеки бюджет, всяка година, всяко евро, за всяка община минава през Европейския парламент и той го одобрява. Това са значимите, истинските теми, включително това, че Европейският парламент беше институцията, която обърна мача, ако мога да използвам спортния жаргон, за това българското розово масло, за което вие започнахте борбата, г-жо Събчева, помогна. Защото Европейския парламент гласува на първо четене изтриване на тези текстове така, че те да не остават във финалния вариант. И в момента Европейският парламент преговаря с Европейската комисия и Европейския съвет българското розово масло, българските етерични масла да могат да се продават свободно като безопасни стоки.

Казахте, че 2022 г. е била и доста сложна във връзка с обвиненията за корупция към членове на европейския парламент, включително към един от заместник-председателите му. Има ли други рискове за корупция?

Аз самият не вярвах, че такова нещо е възможно. Нека все пак да кажем, че предстои да се произнесе съд, само тогава можем да твърдим, че някой е виновен, че имаме извършено престъпление. Но факт е, че и това до тук беше достатъчно да се повдигнат много въпроси. Явно рискове има, защото това е най-високата трибуна в Европа на демократично избран орган. Никъде другаде членовете, като се започне от Сметната палата, Европейската комисия не са избирани директно от хората. И това явно създава предпоставка за дезинформационна война, включително и за омаловажаване на ролята на тази институция. А от друга страна е атакуван един или друг член така, че да служи на интереси различни от тия на европейския данъкоплатец.

Казахте, че сте започнали и срещи и разговори с представители на дирекции, ваши колеги и т.н. Първата от тях е  била с председателя Роберта Мецола. С нея около какво се обединихте?

Аз първо се надявам тя да дойде в България, това ще бъде много добър знак, включително за ролята на Европейския парламент за присъединяването на България и Румъния в “Шенген“, както и за засилване на сътрудничеството с европейските институции в България. Не ми се ще да  констатираме още една година, в която България губи пари от европейските оперативни програми, губи пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Толкова ниски са нивата на усвояемост, че за мен вече въпросът е, не дали ще загубим пари, а колко, за жалост. Много години бяха протакани, много време мина, в което заради политиканстване и такива дребни партийни интереси България отиде на заден план. Ето защо аз мисля, че г-жа Мецола и нейната работа, това, че тя в най-трудните моменти беше и в Украйна, и в Газа показва, че Европейският парламент е на масата на преговорите. Защото както често се казва в Брюксел, ако не си на масата на преговорите, най-вероятно си в менюто. Ето защо Европейският парламент и благодарение със сигурност и на г-жа Мецола издига своята роля, както на национално ниво в отделните държави-членки, така и на европейско ниво с нашите международни партньори.

А какво представляват инициираните от Роберта Мецола нови правила за прозрачност и деклариране на финансовите интереси на евродепутатите?

План от 14 стъпки, в които първо, срещите, които се правят в Европейския парламент във връзка със законодателни досиета на евродепутатите, трябва да бъдат публикувани. Всичко, което получаваш, без значение от неговия размер, което понякога буди доста въпроси, защото и в момента виждаме случаи, в които се декларират буркан с мед или бутилка вино, които колеги са получавали, с цел максимална прозрачност. Особено внимание се отделя на колегите, които участват в делегации за държави извън Европейския съюз, защото видя се, че там сме уязвими, “Катар гейт“ показа слабости от тази гледна точка. Тепърва предстои да видим, какъв ще бъде ефектът от този план, тъй като той не беше приет еднозначно. Но аз вярвам, че имаше нужда от такъв отговор, защото щетата беше сериозна. Веднага се повдигнаха съмнения за работата на всички, включително на много достойни колеги, които работят от 20 години в Европейския парламент.

Г-н Новаков, а каква е процедурата по изготвянето на вашия доклад за отчета на Европарламента?

Той е малко по-различен от обичайните законодателни доклади. Първо, след като заедно с излъчените докладчици от отделните партии, отделните политически групи в Европейския парламент изготвим черновата, тя трябва да бъде одобрена в Комисията по контрол на бюджета. Тази година изслушваме всички директори на дирекции в Европейския парламент, като търсим сътрудничество и с Европейската сметна палата, с цел максимална прозрачност. Включваме становището на вътрешен одит, включително и на становищата на Института, който се занимава с одита на политическите партии и политическите фондации, тъй като от там също минава много финансиране. Много от средствата на европейските данъкоплатци за политическа дейност са на светло, но задължително трябва да има проверка от наша гледна точка. След като този доклад бъде готов, бъде разгледан, преведен на всички езици, следва вземане на решение: да освободим ли Европейският парламент от бюджетна отговорност за 2022 г. или да потърсим още информация, защото някъде сме видели нещо съмнително. Едва след като това решение е взето, то трябва да бъде потвърдено и в пленарна зала и да гласуваме за това, че сметките на парламента са чисти, изрядни, и че не е злоупотребено с европейски средства. Ако някъде имаме съмнение,  то трябва да бъде описано и това трябва да стане публично достояние за всички. Това мисля да направя.

Това е голяма цедка, г-н Новаков, за сметките на Европарламента, но пък ще покаже ясната картина и ще бъде максимално честно.

Така считам и аз.

Разбрахме, вие сам казахте за много слабо разплатените средства засега за България, но още преди дни, след речта на министър-председателя, вие му обърнахте внимание, че 2% са тези средства от европейските фондове, 3% са от Плана за възстановяване и устойчивост. Изобщо какви пари от Европейския съюз са дошли към страната ни? Какво количество, освен процент, защото този процент не ни говори много?

Абсолютни суми не мисля, че прави смисъл да ги цитираме толкова, защото когато знаем, че само по Плана за възстановяване и устойчивост имаме около 12 млрд. лв, още толкова по оперативните програми, а ние сме разплатили по 2%, смятайте, че тук говорим за суми от порядъка на 200-300 млн. лв. Да, на фона на семейния бюджет, на фона на бюджета на някоя община могат да са много, но на фона на държавата и на това, което сме могли да имаме, са нищожни. Средствата, които получаваме от Европейския съюз са нищожни и по още една причина и тя е, че ние на годишна база внасяме 500 млн. евро в европейския бюджет, а получаваме по-малко. Излиза, че ние дотираме Брюксел, че ние дотираме държавите от Европейския съюз, защото не можем да вземем това, което ни се полага. Така че отговорът на въпроса какви пари? Колко получаваме? Отговорът е – отрицателна е сумата. Ние не получаваме, ние получаваме по-малко отколкото внасяме в европейския бюджет, а това е шокиращо.

Какви пари са договорени за догодина, за 2024 г.?

Безпрецедентно висок бюджет, в който и в поетите ангажименти и в разплащанията, които са от порядъка на около 180 млрд. евро има своя дял България, има своите предвидени плащания. Но ние имаме проблем с отминали години, да не говорим за нова. Аз се тревожа, че ние прехвърляме пари от стария програмен период, защото не можем да ги използваме, само за да не личи колко много ще загубим, в крайна сметка. Все още чакаме Планът за възстановяване и устойчивост да достигне до всяка община, нещо, което не се случва. Кметовете или не знаят как да кандидатстват, или проектите, с които са обсъждани да кандидатстват са до никъде. Поне аз не знам да има завършен готов проект по план, по който вече в повечето държави над половината, а някъде и повечето средства вече са използвани.

Това е доста скандално, това, което ни казвате, защото означава, че ние не знаем, какво да правим с европейското членство?

Ами вие, за жалост сте права, защото да излезем малко от финансовата тематика, не можем да разглеждаме Европа само като банкомат. Тя не е банкова институция, която раздава безплатни пари.

А засега ние така я разглеждаме, за съжаление.

А ние често, включително аз в качеството си на докладчик дали на преговорния екип на парламента за бюджета, дали сега като отчет на бюджета, говорим предимно за пари, но истината е, че то едното е следствие на другото. Тук трябва да ви кажа, че вероятно предприемачите, българските индустриалци много повече от част от политическия елит разбират ползите от свободното движение на хора, стоки и капитали, на това, че можеш да достигнеш пазар от 507 милиона души. Защото това трябваше да бъде абсолютен национален приоритет, абсолютен. Още през 2020 г. имаше готов План за възстановяване и устойчивост, спомнете си, колко министъра минаха от тогава и всеки искаше да го преправя, и всеки обясняваше, как от него започва летоброенето. И след всеки министър трябваше да се прераждаме и да започваме нещо наново. И в крайна сметка, три години по-късно имаме разплатени 3%! Ето това е.

Толкова сме заслужили?

Тук политическото его трябваше да отстъпи и да си кажеш – да, написали са го предишните. Аз може и да не харесвам предишните, но е важно в интерес на България да го внеса, пък после, в процеса на изпълнение, ако трябва някъде нещо ще променяме. Но не. Нали трябва да кажеш:  не, абсурд, всичко се отрича, започваш на чисто, ей сега сме готови. Подаваш го и ти го връщат с 40 страници поправки. Хайде пак наново. В същото време три години, две години и половина българските общини бяха без европейски средства, бяха без бюджети от държавата. И в момента берем плодовете от това, за жалост. Хората, които са в момента, вероятно казват: добре, а какво да направим от тук насетне? От тук насетне влизаме в незабавна комуникация с Европейската комисия, обяснявайки какво се е случило в България в последните три години. Искайки изключения и специални правила, които да ни помогнат да не загубим парите. И тук, в случая, ако някой каже, ама не, ние трябва да сме по-амбициозни, не да искаме изключения, трябва да се вместим в тези срокове, които и в момента съществуват. Да му кажа, не е възможно това! И пари ще загубим, ако не предоговорим условията по Плана за възстановяване и устойчивост. Ако не обясним, че администрацията е била затрупана и с Плана, и с оперативните програми от този период и от миналия период и затова нито едно от трите не върви. Ако не го направим, след това просто ще отчитаме загуби.

Все още реалистични ли са шансовете ни за “Шенген“, особено след победата на крайно националистическата “Партия на свободата“ на Герт Вилдерс в  Нидерландия?

За мен шансовете не са особено високи. Не виждам шанс нито в Австрия, нито в Нидерландия това нещо да успее да се прокара. За жалост, го казвам, защото България е отдавна готова и е страшно несправедливо. Но няма да се откажем, ако тази година не влезем, надявам се да имаме двустранно споразумение с Румъния и да вдигнем границите по Дунав навсякъде. Защото и България и Румъния няма да са част от “Шенген“, това ще направи абсолютно възможно премахването на границите, така че поне между България и Румъния да можем да пътуваме. Тези опашки да отпаднат, ясно е, че с Гърция няма да може.

Г-н Новаков, следващата година е година на евроизбори. След тях усилено се говори за дискусия по промяна на европейските институции. Тогава какво става с нашия “Шенген“?

Факт е, една от поправките, за които се говори, все още го обсъждаме и тя е, че правилата и решенията в Европейския съюз да се взимат не с абсолютно мнозинство, тоест със 100% единодушие, а с квалифицирано от 2/3 или от 4/5. И аз мисля, че това е добре, защото тогава две държави или една държава няма да блокират работата на целия Европейски съюз 10 години, както се случва в момента с “Шенген“.

Дано, дано това да ни е късметът за догодина. И понеже ми се иска да завърша все пак с хубава, наистина с хубава, оптимистична новина, ще ви попитам за розовото масло. Казахте, че на преговорите между Европейския парламент и Европейската комисия има шанс за българското розово масло, както и за българските етерични продукти?

Да, имаме много шанс, защото и позицията на Европейския съвет е в наша полза и тази на Европейския парламент, което означава, че нашия глас се чу. Нека изчакаме все пак резултатът от преговорите, но със сигурност можем да очакваме положително развитие и нашият бранш да може не само да запази своите позиции, но и да разшири пазарите си. Защото един път докажем ли на европейско ниво в Европейския парламент, в Европейския съвет, че нашите продукти са безопасни и то не само са безопасни, но са и полезни, от там  насетне трудно някой ще може да повдигне темата отново и да успее да прокара нещо опасно за нас.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте.

И аз благодаря.


ℹ️ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в аудиото ⬇️