Andrey Kovatchev -

На 23 юни /четвъртък/ в Европейския парламент се проведе четвъртото издание на конференцията „Изстраданата европейска мечта на България: 1944-1989 г.“, организирана от българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.


Събитието откри с видеообръщение председателят на Европейската народна партия (ЕНП) и на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, евродепутатите Карло Реслер (Хърватия, ЕНП) и Андриус Кубилиус (Литва, ЕНП) също произнесоха приветствени слова.

Конференцията се състоя в две части. В първата част, заедно с Филип Димитров, бивш премиер и евродепутат, настоящ конституционен съдия, бяха представени и обсъдени две книги, посветени на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война – съответно “Почти невъзможно: Царство България и еврейската емиграция през Втората световна война“ на Георги Боздуганов и „Българската армия и спасяването на българските евреи“ на Димитър Недялков.

Във втората част на събитието проф. Евелина Келбечева представи документалния филм „Второто освобождение“. На базата на архивни документи филмът изследва най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история, предизвикан от съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 г. Събитието завърши с прожекция на филма.

Сред целите на поредицата събития е да предават паметта за историята, която не бива да се забравя, за да не бъдат манипулирани младите поколения. Обективен исторически разказ трябва да бъде неизменна част от учебните програми в България.

В предишни издания на конференцията в Европейския парламент са гостували лагерници и горяни от България, представяни са българската съпротива срещу комунистическия режим, кадри и песни от прехода.