Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Секретарят на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид е бил пребит снощи. Момчето, което е на 22 години, е в болница с тежки травми, съобщи за БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.


Той е разбрал за инцидента снощи около 22 часа. Ковачев веднага се е свързал с институциите в България и Република Северна Македония с искане за реакция. Външният министър на РСМ Буяр Османи му е съобщил, че са идентифицирани тримата нападатели.

Това е тежък и недопустим инцидент, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП:

„Нападателите са му казвали, че е бит, защото е българин и не само, че ще бъде бит, но ще бъде и убит. Изключително тежък инцидент“.

Ковачев уточни, че инцидентът се е случил не в клуба, а в заведение в Охрид. 

Той съобщи за сигнали от българи, че техни снимки се разпространяват в македонски групи с цел сплашване. По думите му тези сигнали се засилват в последните дни.

„Атмосферата, която е създадена там от определени политически формации, от медии, от академичните среди, на нетърпимост към всичко българско, на това, че българите са фашистки окупатори, асимилатори, предатели, това води до такива изблици на насилие.

Това е недопустимо! Двете страни трябва да положат максимални усилия тази атмосфера да бъде променена – да има толерантност, да има дух на разбирателство и да не се допускат такива насилия“, категоричен бе Андрей Ковачев.

Според него има безнаказаност от страна на македонските власти към тези нарушители. 

Европейските институции и колегите в ЕП трябва да разберат, че това не е банален спор, както искат да бъде представен, подчерта още евродепутатът и обясни:

„Тези млади хора, които са извършили нападението, са учили в училище, че българите са асимилатори, окупатори и фашисти, чули са го по медиите, чули са го от определени политически формации и са решили, че ще бъдат „големи патриоти“ и ще отидат да пребият някой, който е имал смелостта да заяви, че е българин. За едното момче знам, че е спортист, има спортна титла. Нямам информация дали са членове или привърженици на някоя политическа формация. По всяка вероятност са под влиянието на левица и части от ВМРО-ДПМН, които най-агресивно използват антибългарската карта за печелене на гласове на предстоящи предсрочни избори – да спечелят с тази тема, което е грозно и недопустимо“.

Ковачев заяви, че ще бъдат информирани евродепутатите в политическите групи, както и ЕК с надеждата, че ще бъде извършена превенция да не се допускат нови подобни случаи. 


⬇ Цялото интервю с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в звуковия файл ⬇


Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид е бил пребит снощи, съобщи на профила си във „Фейсбук“ евродепутатът Андрей Ковачев.

 

Предишна статияПо покана на Андрей Новаков на посещение в България идва Лидия Перейра – евродепутат и президент на младежката организация на ЕНП (YEPP)
Следваща статияЕвродепутатът от СДС/ЕНП Александър Йорданов за побоя на българин в Охрид: Това граничи с опит за убийство