„Първото, с което трябва да се заеме служебното правителство, което идва, е да избегне националната катастрофа с неизползването на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше забавен, предполагам, умишлено почти една година.“

Това каза в предаването на NOVA NEWS „Твоят ден“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

По думите му времето за усвояването изтича.

„Имаме 18 месеца, в които да се възползваме, а нито стотинка не е стигнала до общините,” посочи той. „С темповете, с които се движим в момента, шанс да загубим значителни средства съществува. Чак да не получим никакви за мен би било национална катастрофа,” категоричен е Новаков.

Той коментира и политическата ситуация в момента от гледна точка на колегите му в Европа.

„България изглежда като експериментално поле. Поне това е, което долавям от моите колеги в ЕП. Този експеримент в последната почти една година, за съжаление, има доста тежки последици за имиджа на страната.“

По отношение новата методика на ЕС за определяне акциза на горивата евродепутатът разказа, че първоначално ЕК е искала за вредни емисии данък да плащат всички къщи и всички собственици на частни леки коли.

„Представете си всеки, който се отоплява с дърва или въглища, или на газ и през комина му се отделя въглероден диоксид, трябва да плаща вредни емисии. Това беше първоначалното предложение на комисията. Сякаш хората, които са го писали, са обитавали друга реалност, едва ли някога са били в България.” По думите му прогнозите, ако беше останало това предложение, са били за скок на цените на горивата с 15-20%, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Успяхме да направим с общи усилия да изкараме от законопроекта всички лични автомобили и всички лични къщи. Така че отоплението на домовете няма да бъдат облагани с този нов въглероден данък, както предлага комисията,“ обясни Новаков.

Той обаче посочи, че предстоят преговори с ЕК и Съвета, където могат да настъпят промени.

„Надявам се там също да има трезвомислещи хора, които да не налагат в този момент такъв данък, в който икономиката едва се е възстановила от КОВИД, има война, продоволствена криза, инфлация, изключително високи цени на горивата. Не мисля, че е моментът за налагане на такова нещо.”

Според евродепутата всяко правителство може да разчита на компенсаторен механизъм, която да намали цените на колонка.

„Мисля, че пропуснахме момента, в който да облекчим бизнеса в България и крайните потребители да получават малко по-евтино гориво,” допълни той.


ℹ Целия разговор вижте във видеото.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Абсолютни спекулации са приказките, че Бойко Борисов ще се оттегли! Такава тема не е обсъждана в ГЕРБ и няма да се обсъжда!
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев организира в Европейския парламент конференция за електронното правосъдие