Изкуственият интелект е този елемент от технологичната революция, която преживяваме, който съсредоточава в себе си най-много опасения – дали компютрите няма да ни вземат работата, и дали няма да се изправят срещу нас. Особен страх има от използването на различни технологии за лицево разпознаване, например, но всъщност, трябва да знаем, че изкуственият интелект е вече тук, той е част от нашето ежедневие.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел – докладчик за Комисията по Индустрия по Акта за Изкуствен Интелект, в своето видеопослание към участниците в конференцията „Български гласове за Европа: Изкуственият интелект“, която Българската телеграфна агенция (БТА) организира на 14 април в Националния си пресклуб в София. 

Ева Майдел благодари на БТА, че организира това „важно събитие, на което може да поговорим за някои важни теми за бъдещето на Европа. Едно от странните неща е страхът от бъдещето. Ентусиазмът от 80-те и 90-те години като че ли изчезна, и сега все по-големи части от европейското общество имат страх от това, което идва, от това, което предстои. Това ме навежда на една мисъл на Иван Кръстев, който казва: „За много хора най-доброто вече беше“, каза евродепутатът.  

„Ако отворим някоя от социалните мрежи, вече използваме изкуствен интелект. Ако използваме навигация, за да разберем къде е трафикът, това е благодарение на джипиеса и на изкуствения интелект. Изкуственият интелект е и в много други технологии, които улесняват ежедневието ни всеки ден“, отбеляза Ева Майдел. 

Тя постави въпроса за това къде е границата между улеснения живот, благодарение на изкуствения интелект, и възможностите за технологичния скок от една страна, а от друга – тоталното следене, като в Китай, и в антиутопичните филми, които гледаме.

„В Европейския парламент ( ЕП ) трябваше да си представим как изглежда общественият интерес за нещо, което е все още в своите ранни етапи на развитие. Целта не е лесна, едновременно да не убиваме една възможност за развитие, която се използва от нашите глобални конкуренти – САЩ и Китай, и която вероятно ще бъде основата на икономическия растеж в бъдеще. В същото време да не допускаме компромис с нашите права, свободи, ценности, като граждани и общества. Точно затова,  за мен и за много колеги от ЕП, е да важно да имаме ясни правила. Вече има изработени подходи как се регулират процеси, които са т.нар. черни кутии, какъвто е процесорът във всеки един компютър. Това е свързано с поставяне на правила на входа на системата и с изисквания към самата система“, обясни Ева Майдел.  
  
„Имам отговорност да съм преговарящ в Европейския парламент по първата законодателна рамка за изкуствения интелект и в работата си се опитахме да използваме същия подход. С нашите предложения искаме тези регулации и правила да са много ясни, изпълними, но и да бъдат постижими за компаниите. Трябва да кажем ясно – какви бази данни могат да се използват, кой и как може да ги създаде, и кой как носи отговорност за самата система. Обърнахме и специално внимание, че стандартите не могат да се задават само от големите компании, а да има задължение в процеса да се включат и малки, и средни, и стартиращи компании, защото демократизацията на този процес ще осигури истинското спазване на обществения интерес и ще предпази от монополизация“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Историята показва, че иновациите истински развиват света, а не го разрушават, подчерта в своето обръщение Ева Майдел. 


ℹ Цялото видеопослание на българският евродепутат и докладчик за Комисията по Индустрия по Акта за Изкуствен Интелект – вижте във видеото ⬇