Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Очаквам в следващите дни конституционните промени да преминат в парламента, а ако се случи другият вариант, тогава това допълнително ще забави Македония по нейния път към членството в ЕС и НАТО


Това заяви за скопското електронно издание „Фактор“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев

Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ в момента се фокусира само върху критики без да предложи друга приемлива алтернатива.

Andrey KovatchevАндрей Ковачев: Македонското правителство вече поиска от парламента да започне процеса за промяна на конституцията, за да се промени името на страната. Очаквам в следващите дни промените да се гласуват в парламента. Ако опозицията наистина бойкотира гласуването, както се заканва, това ще постави страната в една задънена улица и ще я върне на стартовата позиция в преговорите с Гърция. В същото време премиерът Зоран Заев вече обяви, че ще има предсрочни избори, ако конституционните промени не преминат, което само ще забави допълнително Македония по нейния път към членство в ЕС и НАТО.

Фактор: Все пак, подкрепата на опозиционната партия в парламента е все още неясна. Очаквате ли някаква, каквато и да е промяна в позицията им?

Андрей Ковачев: Решението на опозицията да не подкрепи референдума и ратификацията на договора е нейно право, но е добре ако отхвърлят нещо да предложат и приемлива алтернатива на своите граждани. По-лесно е да се говори против взети решения в една тежка и сложна ситуация, отколкото да се предложи работеща алтернатива. Критикувайки без да предложи алтернатива, ВМРО-ДПМНЕ се държи политически неотговорно към своите гласоподаватели, към гражданите на Македония и към бъдещето на страната. Да не забравяме, че ВМРО-ДПМНЕ се обяви и против договора за добросъседство с България и по този начин постави под голям въпрос историческия смисъл на съкращението ВМРО.

Фактор: В такъв случай в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Вече споменахте, но как този сценарий наистина ще се отрази върху европейската интеграция на страната?

Андрей Ковачев: Разбира се, ако има нови избори в Македония, те значително ще забавят европейската интеграция на страната. Изграждането на етническа идентификация въз основа на фалшифициране на историята не може да доведе до успех и винаги ще има разделение.

Фактор: А ако пропадне договорът от Преспа? Какви са предизвикателствата пред Македония?

Андрей Ковачев: Много е вероятно едни нови избори да поставят Македония в задънена улица. Неподготвеността да се решат проблемите със съседите и да се остане заложник на митовете от миналото и фалшифицирането на историята не донесе нищо добро за Македония.

Предишна статияЕвродепутатът Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП: Достоверността на информацията е по-важна от всякога в ерата на дигиталните платформи
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Работим да има европейска студентска карта в ЕС до 2021г.