Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса, затова и идва логичният въпрос- как ще изглежда Европа след пандемията?

Със сигурност страните от ЕС ще бъдат по-добре организирани, с ясен алгоритъм за действие при бъдещи здравни кризи. За следващите години е осигурен и солиден бюджет, такъв, какъвто никога не е имало, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Andrey Novakov

“Пандемията промени Европа завинаги, за добро или лошо, тя няма да бъде такава, като през 2019 г. Според мен- за добро, защото тя ни принуди да действаме като един. Оттук насетне такива глобални проблеми няма да могат да се решават поотделно от държавите и за съжаление този урок го научихме по трудния начин. Крачка по крачка Европа показа, че може да действа като един. Предстои освен високите амбиции за чиста икономика и намаляване на вредните емисии, да имаме и визия за общ стандарт, здравен протокол или поне алгоритъм за действие при заплаха, която застрашава живота и здравето на хората… Да е ясно без да отнема време, че когато нещо подобно се случи, Европа ще знае как да действа, защото в началото на тази криза не се знаеше. Със сигурност ще бъде по-добре организирано. Европа най-малкото обезпечи солиден бюджет, такъв, какъвто никога не е имало. Той ще стигне до всеки един човек, благодарение на фондовете, които бяха приети съвсем наскоро с чисто нов регламент, в който имах щастието да отговарям като преговарящ и съавтор..”

В следващите 7 години България ще получи почти 60 млрд. лв. по новия програмен период, добави Андрей Новаков.

“Сума, която би могла коренно да промени ситуацията в страната и завинаги да скъсаме с групата на догонващите и да станем част от групата на развитите държави на ЕС… Очаква ли се скоро Европа да излезе от пандемията? Нека вземем няколко неща за пример, първото от които е да кажем туризма и авиацията. С мерките, които се предприемат сега- като въвеждането на зелен паспорт, с който да преминаваш границите, ако си ваксиниран или преболедувал, се очаква, че например по отношение на авиацията тя да достигне своите нива на превозвани пътници след 2- 2,5 години. Това е за един сектор прогнозата, същата е прогнозата и за туризма. Възстановяването вече започна, но то ще отнеме време, година, две, за различните сектори ще бъде различно, но в този порядък. Ние сме част от един икономически съюз, така че когато заводите в Германия тръгнат, те ще имат нужда от доставчици в България, скачени съдове сме. Аз очаквам възстановяването да започне скоро, то разбира се ще отнеме време, тъй като това е шок, който не сме преживявали от Втората световна война насам.”

Как видинчани си представят Европа след пандемията? 

“Надявам се да е по-добре от сега, философски погледнато… Цял свят се бори с тази пандемия и аз смятам, че с науката, която върви сега, ще се справим, ще бъде по-добре. Европа е сърцето тук на света, просто Европа е цивилизацията на света. Много бързи мерки се взеха, веднага се направиха Европейски организации за борба с пандемията. България много добре се справи с това. В момента имаме предостатъчно количества ваксина… Донякъде мерките се спазват, ето в Австрия какво е било- вечерни часове, всичко под контрол. Горе- долу добре, нашият край не е чак толкова много населен. Значи на фона на Италия си беше абсолютно по-безопасно. Не ни затваряха.”

Ясно е, че това как ще изглежда Европа след пандемията, е много трудно да бъде прогнозирано с точност, но всички ние- жителите на Стария континент, се надяваме да живеем по-добре и отпреди.


Чуйте в звуковия файл цялото интервю на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за “Рестартирай Европа: По-силна – за теб!”

ИЗТОЧНИКБНР - "Рестартирай Европа. По-силна - за теб"
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов за “Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия”
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Проблемите от миналото не могат да бъдат вкарвани в ЕС и след това да бъдат наш воденичен камък вътре в Съюза