Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

В настоящата декларация е описано в конкретност какво иска страната ни от Северна Македония.

Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Според Андрей Ковачев в Северна Македония е трудно да бъде преодоляна насажданата в продължение на 75 години пропаганда.

Andrey KovatchevЗатова той призова да бъдат публикувани и използвани оригиналните документи от съответната епоха, както и османските архиви и допълни, че е важна истината, а не интерпретациите. Решаването на каквито и да е спорове зависи от двете страни. Няма как да се правят компромиси с историята, защото тя засяга починали хора, които са имали своя кауза, и такова действие би било гавра и кощунство с паметта им. Трябва да стане ясно, че българите никога не са били български фашистки окупатори, в музеите и учебниците не трябва да се насажда омраза, обясни той.

 

„Има отзиви, че българската позиция е прекалено остра и конкретна. Според мен точно конкретиката е хубавото в случая. Къде виждат тези критици острота? Това е позиция, която винаги сме поставяли пред партньорите си в Скопие, а те като че ли винаги са го неглижирали, защото не е било написано черно на бяло. Сега е написано и е прието както от Министерски съвет, така и от парламента в специална декларация. Това е позицията на България, която е исторически конкретна и справедлива“, коментира той.

Андрей Ковачев каза още, че България винаги е заявявала, че е „ЗА“ европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани, защото това е в неин интерес. В страни като Франция, Нидерландия и Дания се наблюдава нежелание за бързо разширяване на ЕС. По думите му това не е добър сигнал.